COVID-19: результати застосування гідроксихлорохіну

21 квітня 2020 о 17:39
3522

Актуальність

Коронавірусна хвороба 2019 (COVID-19), спричинена тяжким гострим респіраторним синдромом коронавірус 2 (SARS-CoV-2), упродовж чотирьох місяців поширилася на понад 200 країн світу. Станом на 5 квітня 2020 р. було зареєстровано понад 1 млн випадків захворювання на COVID-19 та 60 тис. смертей. Деякі медичні препарати, зокрема ремдесивір, фавіпіравір, рибавірин, лопінавір + ритонавір, хлорохін (ХР) та гідроксихлорохіны (ГХР), були виокремлені на основі результатів досліджень і терапевтичного досвіду від двох інших спалахів коронавірусних захворювань, включаючи тяжкий гострий респіраторний синдром (SARS) та респіраторний синдром Близького Сходу (MERS). Однак жодне з досліджень досі не довело клінічної ефективності цих препаратів у терапії пацієнтів із COVID-19, включаючи комбінацію противірусних препаратів лопінавір + ритонавір.

Попри невизначену ефективність, ХР та ГХР є рекомендованими препаратами до застосування при лікуванні пацієнтів із COVID-19, згідно з Китайською національною настановою (National Health Commission of the People’s Republic of China, 2020), та є дозволеними Управлінням харчових продуктів та лікарських засобів США (US Food and Drug Administration) для екстрених застосувань (FDA, 2020). Також ГХР нещодавно рекомендував американський президент Дональд Трамп. Таке схвалення президента стимулює лавину попиту на ГХР, що приховує темний бік цього препарату. Адже наявні дані про випадки смерті в Нігерії серед людей, які самостійно приймали ХР. Ретинопатія, шлунково-кишкові та серцево-судинні розлади є підтвердженими побічними ефектами застосування ХР/ГХР при терапії малярійних і ревматичних захворювань (Rainsford K.D. et al., 2015).

На сьогодні не існує переконливих доказів, що ґрунтуються на результатах добре розроблених клінічних випробувань, які б підтвердили ефективність та безпеку застосування ХР/ГХР у терапії пацієнтів із COVID-19.

Група вчених на чолі з доктором Вей Таном з кафедри медицини респіраторної та критичної терапії, Лікарня Руїжін, Школа медицини Шанхайського університету Цзяо Тонг, Шанхай, Китай (Department of Pulmonary and Critical Care Medicine, Ruijin Hospital, Shanghai Jiao Tong University School of Medicine, Shanghai, China) провела багатоцентрове відкрите рандомізоване контрольоване дослідження для оцінки ефективності та безпеки застосування ГХР у дорослих пацієнтів із COVID-19 (Tang W. et al., 2020).

Методи

У дослідженні взяли участь 150 госпіталізованих дорослих пацієнтів із підтвердженим діагнозом SARS-CoV-2. Середній вік пацієнтів становив 46 років, 55% — чоловіки. Пацієнтів спостерігали у 16 центрах у лютому 2020 р.

Пацієнти були рандомізовані на дві групи. У 1-й групі отримували стандартну терапію + ГХР 1200 мг/добу протягом 3 днів, потім — 800 мг/добу (підтримувальна доза) протягом наступних днів. Тривалість терапії становила 2 тиж при легкому чи помірному перебігу захворювання і 3 тиж — при тяжкому перебігу захворювання.

Пацієнти 2-ї групи отримували тільки стандартну терапію (залежно від потреби, включаючи оксигенотерапію, неінвазивну та інвазивну вентиляцію легень, антибактеріальну терапію, вазопресорну підтримку, замісну ниркову терапію і екстракорпоральну мембранну оксигенацію).

До 28-го дня оцінювали елімінацію вірусу і частоту побічних ефектів.

Результати

  • До 28-го дня SARS-CoV-2 не визначався у 85,4% пацієнтів 1-ї групи (ГХР) і у 81,3% пацієнтів 2-ї групи (стандартної терапії) (р=0,341). Частота негативного результату не відрізнялася між групами на 4-, 7-, 10-, 14- і 21-й день.
  • Не виявлено відмінностей між групами щодо зменшення вираженості симптомів інфекції. До 28-го дня зменшення вираженості симптомів відзначено у 59,9% пацієнтів на фоні комбінації стандартної терапії з ГХР та 66,6% у групі стандартної терапії.
  • Небажані явища відзначені у 8,8% пацієнтів 2-ї групи порівняно із 30% — у 1-й групі (ГХР).
  • Діарея — найчастіший побічний ефект, який виявлено у 10% пацієнтів групи ГХР і у жодного пацієнта в контрольній групі.
  • Два пацієнти групи ГХР мали серйозні побічні ефекти, у одного — прогресування захворювання, у другого — інфекція верхніх дихальних шляхів.
  • Відзначено достовірне зниження рівня С-реактивного білка, біомаркери запалення до 28-го дня в основній групі порівняно з контрольною групою (6,98 та 2,72 мг/л).

Висновки

Результати дослідження продемонстрували, що ГХР не дозволяє швидше елімінувати SARS-CoV-2 або полегшити симптоми у пацієнтів із COVID-19 порівняно зі стандартною терапією.

Наявні на сьогодні дані поки не можуть вважатися достатніми для застосування ГХР у лікуванні пацієнтів із COVID-19 у рутинній практиці. Цей препарат характеризується великою кількістю потенційних взаємодій із лікарськими засобами, які призначають пацієнтам у зв’язку із супутньою патологією. Препарат добре вивчений за десятки років застосування, його використовують навіть у вагітних, побічні ефекти нетяжкі (найчастіший із серйозних — ретинопатія, яка потребує тривалого застосування препарату).

Автори заявляють, що ця стаття нерецензована. Це означає, що поки що проводяться інші дослідження ефективності застосування ГХР, які поки не оцінені. Тому результати цього дослідження не слід використовувати як рекомендації у клінічній практиці.

  • Rainsford K.D., Parke A.L., Clifford-Rashotte M. et al. (2015) Therapy and pharmacological properties of hydroxychloroquine and chloroquine in treatment of systemic lupus erythematosus, rheumatoid arthritis and related diseases. Inflammopharmacology; 23: 231–269.
  • FDA (2020) EUA Hydroxychloroquine sulfate Health Care Provider Fact Sheet. FDA, Mar. 31.
  • Tang W., Cao Z., Han M. et al. (2020) Hydroxychloroquine in patients with COVID-19: an open-label, randomized, controlled trial. medRxiv, Apr. 14 (https://doi.org/10.1101/2020.04.10.20060558).

Анна Хиць