Вартість препаратів від COVID-19

21 квітня 2020 о 13:22
1006

У ході нового аналізу, результати якого опубліковано в «Journal of Virus Eradication», було проведено оцінювання вартості лікарських засобів, що застосовуються для лікування пацієнтів із ВІЛ та гепатитом С, а також вважаються ефективними у боротьбі із COVID-19. Спеціалісти з цін на лікарські засоби в Університеті Ліверпуля, Ендрю Хілл із колегами, почали досліджувати затверджену Індією базу даних, яка містить інформацію щодо вартості кілограма активних фармацевтичних інгредієнтів (APIs), які імпортуються до країни та експортуються з неї. До цих значень вони  приплюсували додаткові витрати на розроблення APIs для препаратів, упаковки та 10% націнку для компаній, що їх виробляють. Передбачувана вартість восьми з дев’яти можливих засобів для лікування COVID-19 становила менше 1,50 дол. США на добу для однієї людини та 0,30–31,00 дол. США для всього курсу лікування (команда Е. Хілла не змогла оцінити вартість тоцилізумабу, моноклонального антитіла, що застосовується для лікування пацієнтів із ревматоїдним артритом, оскільки препарат виготовляється у невеликій кількості).

Однак на сьогодні ці лікарські засоби не завжди дешеві. Вони продаються за ціною 0,20–510,00 дол.  США за курс у країнах, де суворо стримують витрати на препарати, наприклад, в Індії та Пакистані. Натомість вартість курсу лікування у США становитиме від 19,00 дол. до 18610,00 дол. США

Е. Хілл зазначає, що більшість препаратів, які оцінювала його команда, не мають патента, тому можуть виготовлятися дешево виробниками непатентованих лікарьских засобів. Дебати щодо цін на лікарські засоби загострюються, зокрема у зв’язку з препаратом ремдесивір виробництва компанії «Gilead Sciences». Він інгібує РНК-полімеразу, яку новий коронавірус використовує для реплікації. За оцінками команди Е. Хілла, витрати на виробництво одноденного запасу препарату становитимуть 0,93 дол. США.

Таблиця. Вартість (дол. США) виготовлення потенційних препаратів від коронавірусу1

Препарат
Орієнтовна собівартість за курс
Орієнтовна собівартість за добу
Ремдесивір (10 днів) 9,00 0,93
Фавіпіравір (14 днів) 20,00 1,45
Лопінавір/ритонавір (14 днів) 4,00 0,28
Гідроксихлорохін (14 днів) 1,00 0,08
Хлорохін (14 днів) 0,30 0,02
Азитроміцин (14 днів) 1,40 0,10
Софосбувір/даклатасвір (14 днів) 5,00 0,39
Пірфенідон (28 днів) 31,00 1,09

1А. Hill et al. (2020) Potential treatments for COVID-19 could be manufactured for $1 a day or less. J. Virus Eradic., Apr. 8.

Окремі вчені побоюються, що патентний захист і обмежені поставки препаратів можуть призвести до зростання цін на них. 30 березня 2020 р. «Лікарі без меж» і майже 150 інших організацій громадянського суспільства надіслали відкритого листа генеральному директору «Gilead Sciences» Денієлу О’дею з проханням «негайно вжити заходів для забезпечення швидкої доступності ремдесивіру як експериментальної терапії при COVID-19». Автори листа закликали «Gilead Sciences» відмовитися від патентного захисту препарату та дозволити виробникам генериків збільшити обсяг поставок. Головний юрисконсульт «Gilead Sciences»Бретт Плетчер відповів, що їх компанія вже стрімко почала нарощувати виробництво. Компанія також розглядає можливість партнерства з UNICEF для розповсюдження препарату в усіх країнах. Кожна організація повинна об’єднувати фінансові внески урядів усього світу, зокрема урядових установ США, та використовувати ці гроші для забезпечення домовленностей щодо невисоких цін на непатентовані лікарські засоби, які потім розподіляються у країнах, що потребують допомоги, — підхід, проголошений для порятунку десятків мільйонів життів.

  • Service R. (2020) Would-be coronavirus drugs are cheap to make (https://www.sciencemag.org/news/2020/04/would-be-coronavirus-drugs-are-cheap-make).

Катерина Приходько-Дибська