Як керівнику розслідувати випадок COVID-19 у медичних працівників

17 квітня 2020 о 14:42
2422

Державна служба України з питань праці (далі — Держпраці) оприлюднила порядок розслідування випадків ГРВІ (коронавірусної інфекції) COVID-19 у медичних та інших працівників, пов’язаних із виконанням професійних обов’язків в умовах підвищеного ризику зараження на COVID-19.

Лабораторно підтверджені випадки інфікування COVID-19 розслідуються як випадки гострого професійного захворювання

Процедуру розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві визначено «Порядком розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві», затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 р. № 337, (далі — Порядок).

Пунктами 4, 5 та 7 «Інструкції про застосування переліку професійних захворювань», затвердженої спільним наказом МОЗ України, НАМН України та Міністерства праці та соціальної політики України від 29.12.2000 р. № 374/68/338, (далі — Інструкція), визначено, що якщо етіологія професійного захворювання не зазначена в Міжнародній класифікації хвороб і споріднених проблем (МКХ-10), застосовують код Y 96 (фактори, пов’язані з умовами праці).

Діагноз гострого професійного захворювання (інтоксикації), що виникає на виробництві, встановлюється лікарем будь-якого лікувально-профілактичного закладу після обов’язкової консультації з профпатологом і лікарем з гігієни праці.

При гострих професійних захворюваннях інфекційного походження (вірусний гепатит, бруцельоз, сибірська виразка, кліщовий енцефаліт та ін.) діагноз установлюється лікарем-інфекціоністом та профпатологом із урахуванням даних епідрозслідування.

Таким чином, лабораторно підтверджені випадки інфікування COVID-19 медичних та інших працівників, пов’язаних із виконанням професійних обов’язків в умовах підвищеного ризику зараження на COVID-19 (надання медичної допомоги пацієнтам із інфекційними хворобами, роботи з живими збудниками та в осередках інфекційних хвороб, дезінфекційні заходи тощо), розслідуються як випадки гострого професійного захворювання відповідно до вимог Порядку.

Рекомендації Держпраці

Водночас потрібно зауважити, що на виконання абз. 2 п. 2 Постанови Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 р. № 211 щодо своєчасного та повного проведення профілактичних і протиепідемічних заходів, у разі проведення спеціальних розслідувань нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, відповідно до Порядку, протягом карантину Держпраці рекомендує:

  • проводити розподіл обов’язків членів комісій з урахуванням обмеження контактного спілкування між членами комісії та особами, що можуть бути залучені до розслідування нещасного випадку, зокрема делегувати представникам роботодавця виконання тих обов’язків комісії, визначених п. 33 Порядку, необхідність виконання яких передбачає перебування членів комісії на території суб’єкта господарювання;
  • опитування свідків, зустріч із потерпілим, членами його сім’ї або уповноваженою ним (ними) особою, проводити обмеженим складом членів комісії (одна-дві особи), в разі необхідності засідання комісії проводити обмеженим складом із додержанням вимоги щодо кворуму, та з використанням конференц-зв’язку та інших сучасних засобів зв’язку;
  • виконувати інші обов’язки комісії, визначені п. 33 Порядку, та здійснювати документальне оформлення матеріалів розслідування з урахуванням обмежень, пов’язаних із запровадженням карантинних заходів.

Читайте також COVID-19 у медичних  працівників: що робити лікарю та керівнику закладу

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами medprof.org.ua