COVID-19: запрацював інформаційний ресурс щодо застосування лікарських засобів

16 квітня 2020 о 17:19
1528

Державний експертний центр МОЗ України (ДЕЦ) запустив інформаційний ресурс — covid19.dec.gov.ua, що інформує про дію лікарських засобів, які сьогодні застосовують під час профілактики та лікування COVID-19.

Проєкт створено з метою поширення достовірної та експертної інформації, систематизованої фахівцями ДЕЦ МОЗ України на основі даних ВООЗ та офіційних державних установ, включно з регуляторними установами з лікарських засобів різних країн світу (щоденно опрацьовується інформація з понад 50 країн світу, що потерпають від COVID-19).

Коментар Тетяни Думенко

«Внаслідок поширення коронавірусної інфекції усі країни мають однаковий виклик: брак доказової бази, результатів тривалих клінічних випробувань лікарських засобів, які застосовують у лікуванні пацієнтів із COVID-19. Наші експерти оперативно збирають і аналізують ті дані, які ми можемо отримати на сьогодні: з реальної лікарської практики різних країн, наукових статей, рекомендацій органів охорони здоров’я, проміжних висновків досліджень. Це величезний масив інформації, який експерти ДЕЦ опрацьовують та надають до МОЗ для використання у протидії COVID-19. Наші дані важливі також для лікарів та пацієнтів: потрібне надійне джерело достовірної інформації про ліки, яке ми створили та регулярно наповнюємо оновленою інформацією», — прокоментувала подію Т. Думенко, директорка ДЕЦ МОЗ України.

Структура інформаційного ресурсу

Наразі інформаційний ресурс складається з п’яти розділів: антисептики, жарознижувальні препарати, противірусні засоби, ліки, що впливають на імунну відповідь, ліки, які застосовують у разі неінфекційних захворювань при COVID-19.

Інформацію будуть оперативно доповнювати та оновлювати новими даними та результатами досліджень, які будуть з’являтися.

Будь ласка, зверніться до свого сімейного лікаря, якщо маєте симптоми респіраторного захворювання чи підозру щодо наявності коронавірусної інфекції.

Інформаційний ресурс covid19.dec.gov.ua закликає застосовувати всі препарати, окрім антисептиків, після (телефонної) консультації з вашим сімейним лікарем та за його призначенням.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами dec.gov.ua