Експериментальний препарат від шизофренії

16 квітня 2020 о 17:05
1896

Вперше за десятиріччя у дослідників може з’явитися новий спосіб регулювання сигналів мозку для лікування психозу та інших симптомів шизофренії. Результати клінічного дослідження, яке проводилося із залученням 245 осіб, натякають, що з’єднання під назвою SEP-363856, що, очевидно, діє на нервові рецептори, які, у свою чергу, беруть участь у передачі сигналів дофаміну, може лікувати пацієнтів із широким спектром симптомів шизофренії з меншою кількістю побічних дій порівняно з іншими, доступними на сьогодні лікарськими засобами. За словами Джефрі Лібермана, психіатру Колумбійського університету, розробник препарату «Sunovion Pharmaceuticals Inc.» виявив його за допомогою незвичного процесу скринінгу, що не керувався мозковими схемами та рецепторами і вже був залучений у захворювання.

Біологічна основа шизофренії залишається неясною досі, але дослідники пов’язують виникнення галюцінацій і марення із надлишком хімічного передавача — дофаміну. Щоб інгібувати передачу сигналів дофаміну, наявні антипсихотичні препарати зв’язуються з певним типом дофамінового рецептора на нейронах, який називається D2. Ці препарати допомагають контролювати ненормальне сприйняття та думки — «позитивні» симптоми шизофренії. Але вони мало що можуть зробити для усунення когнітивних порушень або «негативних» симптомів, таких як відсутність мотивації, притлумлення емоцій та соціальна ізоляція. Діана Перкінс, психіатр з Університету Північної Кароліни, говорить, що перше покоління антипсихотичних засобів, яке з’явилося у 1950-х роках, іноді посилювало такі «негативні» симптоми. А пригнічення передачі сигналів дофаміну може призвести до виникнення побічних ефектів, включаючи тремор та інші мимовільні рухи. Друге покоління препаратів, націлених на D2, знизило ризик виникнення зазначених побічних ефектів, але багато з цих лікарських засобів призводили до збільшення маси тіла та інших метаболічних проблем.

У ході дослідження вчені дійшли висновку, що SEP-363856 не впливало D2-рецептори, але активувало декілька інших типів нервових рецепторів — TAAR1 та 5-HT, які допомагають регулювати синтез та вивільнення дофаміну.

SEP-363856 був протестований на пацієнтах із ранньою стадією шизофренії — жоден із них не був госпіталізований з гострими психотичними симптомами більше двох разів. У період загострення хвороби учасники клінічного дослідження віком від 18 до 40 років провели у лікарні 4 тиж, приймаючи 1 раз на добу або SEP-363856, або таблетку плацебо. Далі клініцисти оцінювали широкий набір симптомів шизофренії, використовуючи шкалу позитивного та негативного синдрому (PANSS), яка дає оцінку від 30 до 210 балів, причому вищий бал означає гірші симптоми. У середньому учасники набрали близько 100 балів при госпіталізації; за 4 тиж середній бал знизився на 17,2 у групі, яка отримувала SEP-363856, та на 9,7 — у групі плацебо.

Частота виникнення побічних ефектів, включаючи рухові порушення, нудоту, збудження та сонливість, була мінімальною в обох групах. І хоча довгостроковий вплив на метаболізм не зрозумілий, з’єднання SEP-363856 не призвело до значного збільшення маси тіла у пацієнтів.

«Sunovion Pharmaceuticals Inc.» — далеко не єдина компанія, яка ставить за мету оминути D2-рецептори при лікуванні шизофренії. «Karuna Therapeutics» вивчає з’єднання ксаномелін, розроблене у 1990-х роках («Karuna Therapeutics» прагне зменшити вираженість побічних явищ, що виникають після прийому препарату шляхом комбінації ксаномеліну з іншим лікарським засобом).

У вересні 2019 р. «Sunovion Pharmaceuticals Inc.» розпочав масштабніше дослідження III фази, в якому взяли участь понад 1000 людей.

  • Servick K. (2020) Experimental schizophrenia drug could reduce long-neglected symptoms
    (https://www.sciencemag.org/news/2020/04/experimental-schizophrenia-drug-could-reduce-long-neglected-symptoms).

Катерина Приходько-Дибська