Безперервне надання медичних послуг і лікарських засобів в умовах пандемії COVID-19

15 квітня 2020 о 15:13
1133

Національна служба здоров’я України (НСЗУ) розробила рекомендації для місцевої влади щодо організації в умовах пандемії медичної допомоги пацієнтам, яким життєво необхідне безперервне надання медичних послуг і лікарських засобів.

Багато пацієнтів із тяжкими хронічними захворюваннями потребують безперервної медичної допомоги або прийому лікарських засобів. В умовах пандемії та карантину таку допомогу отримувати стає складніше.

До зони відповідальності місцевих органів державної виконавчої влади належать питання організації надання медичних послуг на місцях. Саме місцева влада якнайкраще розуміє особливості свого регіону та може подбати про найуразливіші категорії пацієнтів.

У рекомендаціях НСЗУ  йдеться про алгоритми дій для обласних державних адміністрацій, об’єднаних територіальних громад, районних, міських, сільських та селищних рад, а також керівників медичних закладів, які допоможуть організувати безпечні та безперервні процеси:

  • надання медичної допомоги на амбулаторному етапі пацієнтам, які потребують діалізної терапії, хіміотерапії та променевої терапії;
  • передання ліків пацієнтам, яким життєво необхідне медикаментозне лікуваня — замісна підтримувальна терапія, антиретровірусна терапія, лікування туберкульозу на амбулаторному етапі (з використанням підходу кабінетів контрольованого лікування — ДОТ);
  • налагодження стаціонарної медичної допомоги пацієнтам, яким надання медичних послуг потрібне терміново та невідкладно (інсульти, інфаркти тощо).

Рекомендації для обласних державних адміністрацій та місцевої влади щодо організації в умовах епідемії COVID-19 медичної допомоги пацієнтам, яким життєво необхідне безперервне надання медичних послуг та лікарських засобів

У період епідемії пацієнти групи ризику, на жаль, стають ще більш вразливими. Тому ми повинні дбати про тих, хто потребує нашої підтримки та допомоги у ці нелегкі часи.

До зони відповідальності місцевих органів державної виконавчої влади належать питання організації надання медичних послуг на місцях. Саме місцева влада найбільш повно розуміє особливості свого регіону та може забезпечити надання медичної допомоги пацієнтам, які життєво потребують безперервного надання медичних послуг або лікарських засобів у амбулаторних умовах.

З огляду на це НСЗУ розробила ряд рекомендацій для обласних департаментів охорони здоров’я та органів місцевого самоврядування, щоб покращити умови доступу цих пацієнтів до медичних послуг чи лікарських засобів.

КРОК 1

НА РІВНІ ОБЛАСТІ

Рішенням структурних підрозділів з питань охорони здоров’я Київської міської та обласних державних адміністрацій розробити та скоординувати дії щодо:

1) безпечного та безперервного надання медичної допомоги на амбулаторному етапі пацієнтам, яким життєво необхідне безперервне надання медичних послуг із проведення діалізної терапії, хіміотерапії та променевої терапії, а саме: забезпечити спільно з органами місцевого самоврядування (власниками лікарень) та головними лікарями безпечне та своєчасне транспортування пацієнтів до місць надання медичних послуг і додому, використовуючи транспорт, який знаходиться у власності органів місцевого самоврядування, та/або волонтерську допомогу, та/або допомогу представників бізнесу;

2) безпечної та безперервної передачі лікарських засобів пацієнтам, яким життєво необхідне безперервне медикаментозне лікування: замісна підтримувальна терапія, антиретровірусна терапія, лікування туберкульозу на амбулаторному етапі (з використанням підходу кабінетів контрольованого лікування — ДОТ), а саме: забезпечити спільно з органами місцевого самоврядування (власниками лікарень) та головними лікарями безпечне та своєчасне транспортування лікарських засобів до місць проживання пацієнтів чи найближчих до них закладів первинної чи вторинної медичної допомоги, використовуючи транспорт, який знаходиться у власності органів місцевого самоврядування, та/або волонтерську допомогу, та/або допомогу представників бізнесу;

3) безпечного та безперервного транспортування медичного персоналу закладів охорони здоров’я для забезпечення разом з органами місцевого самоврядування (власниками лікарень) та головними лікарями безпечного та своєчасного транспортування лікарських засобів до місць проживання пацієнтів чи найближчих до них закладів первинної медичної допомоги, використовуючи транспорт, який знаходиться у власності органів місцевого самоврядування, та/або волонтерську допомогу, та/або допомогу представників бізнесу.

4) безпечного та безперервного надання медичної допомоги на стаціонарному етапі пацієнтам, яким життєво необхідне надання медичних послуг (інсульти, інфаркти та інші невідкладні стани), а саме: розробити маршрути пацієнтів і довести їх до відома ЕМД та лікарень.

КРОК 2

НА РІВНІ ОБ’ЄДНАНИХ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД, РАЙОННИХ, МІСЬКИХ, СІЛЬСЬКИХ, СЕЛИЩНИХ РАД, А ТАКОЖ КЕРІВНИКІВ МЕДИЧНИХ ЗАКЛАДІВ

  1. Спільно затвердити план дій в умовах епідемії COVID-19 для безпечного та безперервного надання медичної допомоги на амбулаторному етапі чи забезпечення логістики життєво необхідних лікарських засобів пацієнтам, яким життєво необхідне безперервне надання медичних послуг, та медикаментозного лікування з напрямів:
  • діалізна терапія;
  • хіміотерапія та променева терапія в амбулаторних умовах;
  • замісна підтримувальна терапія;
  • антиретровірусна терапія;
  • лікування туберкульозу на амбулаторному етапі (з використанням підходу ДОТ).
  1. Зібрати дані щодо пацієнтів, які потребують транспортування, згідно з індивідуальним графіком лікування (отримання процедур), і щодо пацієнтів, яким необхідна своєчасна доставка життєво необхідних лікарських засобів.
  2. Розробити маршрути транспортування пацієнтів, згідно з індивідуальними графіками отримання медичних процедур і з дотриманням умов інфекційного контролю.
  3. Розробити маршрути транспортування медичного персоналу для забезпечення логістики життєво необхідних лікарських засобів пацієнтам, яким життєво необхідне безперервне медикаментозне лікування, з індивідуальними графіками отримання процедур і з дотриманням умов інфекційного контролю.
  4. Організувати безперебійне транспортування зазначених пацієнтів і медичного персоналу до місць надання медичних послуг за допомогою транспортних ресурсів органів місцевого самоврядування, забезпечивши дотримання умов інфекційного контролю під час транспортування та отримання медичної послуги для недопущення інфікування цих пацієнтів та медичного персоналу COVID-19.
  5. Відпрацювати маршрут пацієнтів, яким життєво необхідне безперервне надання медичних послуг та медикаментозного лікування з напрямів: діалізна терапія, хіміотерапія та променева терапія в амбулаторних умовах, замісна підтримувальна терапія, антиретровірусна терапія, лікування туберкульозу на амбулаторному етапі (з використанням підходу ДОТ), у разі інфікування COVID-19. Довести маршрут до відома керівництва медичних закладів, де зазначені пацієнти отримують лікування згідно з графіком.
  6. Організувати і забезпечити безпечне та безперервне надання медичної допомоги на стаціонарному етапі пацієнтам, яким життєво необхідне надання медичних послуг (інсульти, інфаркти та інші невідкладні стани), а саме: розробити маршрути пацієнтів і довести їх до відома до відома керівництва медичних закладів (ЕМД та лікарень).

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами nszu.gov.ua