Чи захищають від коронавірусу одноразові рукавички?

14 квітня 2020 о 17:30
2271

Під час пандемії можна зустріти все більше людей у рукавичках. Вони необхідні, як нам здається, для захисту шкіри рук та від контакту з поверхнями, на яких може бути вірус. Виготовлені з латексу, вінілу чи нітрилу, рукавички створюють відчуття стерильності. Виникає питання, чи дійсно потрібно носити їх для профілактики COVID-19?

Президент Австрійського товариства лікарняної гігієни (ÖGKH) Оян Ассадіан є прихильником доцільного використання одноразових рукавичок. «Я би взагалі не рекомендував людям без знань у галузі медицини носити рукавички у побутовому житті. Необхідні певні знання та навички, щоб при зніманні одноразових рукавичок прилиплі до них мікроорганізми там і залишилися, а не опинялися потім на руках, зап’ястях чи рукавах верхнього одягу». Він також пояснює, чому мило може інактивувати SARS-CoV-2: «Коронавірус належить до оболонкових вірусів, на відміну від вірусу поліоміеліту, ротавірусів чи норовірусів. Тому коронавірус можна інактивувати водою з милом, а не лише спиртовмісними дезінфекторами для рук».

Тієї ж думки дотримується і пульмонолог Йенс Метью, який говорить: «Протягом дуже короткого часу одноразова рукавичка збирає на своїй поверхні набагато більше бактерій, аніж нещодавно вимиті руки». Німецький лікар Марк Ханефельд застерігає: «У теплому та вологому середовищі під рукавичкою бактерії охоче розмножуються. Тому після зняття рукавичок у вас на руках утворюється справжня клоака, з чим я вас і вітаю». Томас Руссо, очільник відділу інфекційних захворювань у Буффало, США, твердить: «Навіть якщо ви будете дезінфікувати рукавички, то не зможете зробити це оптимально».

Не слід забувати, що рукавички виготовлено з пористого матеріалу, тому чим довше ви ними користуєтеся, тим легше патогенним мікроорганізмам потрапити всередину. Це пояснює, чому лікарі ретельно миють та дезінфікують руки після зняття одноразових рукавичок.

Орган охорони здоров’я, що знаходиться у канадській провінції Альберта (Alberta Health Services — AHS) дає такі рекомендації щодо носіння рукавичок у громадських місцях:

  • руки повинні бути вимитими та/або продезінфікованими до одягання рукавичок і після їх зняття;
  • рукавички необхідно міняти, якщо вони забруднюються або рвуться;
  • рукавички необхідно міняти, якщо ви торкаєтеся свого обличчя — очей, носа чи рота;
  • одноразові рукавички слід викидати та більше не використовувати після зняття;
  • багаторазові рукавички необхідно дезінфікувати після кожного використання.

Крім того, згідно з рекомендаціями Центру контролю та профілактики захворювань  (CDC), одним із правильних способів зняття рукавичок, який дозволяє уникнути подальшого забруднення, є занурення пальців усередину другої рукавички та вивертання її назовні з повільним випусканням із рук.

Таким чином, необхідно покладатися на традиційні профілактичні заходи — ретельно мити руки з милом.

  • König R. (2020) Corona-Pandemie: Wann sind Einmalhandschuhe sinnvoll?
    (https://www.pflegen-online.de/corona-pandemie-wann-sind-einmalhandschuhe-sinnvoll).

Катерина Приходько-Дибська