COVID-19: безпека лікарів

14 квітня 2020 о 11:41
1175

Актуальність

У зв’язку зі стрімким поширенням коронавірусу світом у багатьох країнах виникла нестача засобів індивідуального захисту, що різко підвищило захворюваність на респіраторну інфекцію серед медичного персоналу. Крім того, багато хто з працівників лікарень та амбулаторій недбало використовує засоби індивідуального захисту, чим наражає себе та оточуючих на небезпеку зараження. В огляді наведені оновлені дані щодо запобігання поширенню коронавірусної інфекції серед медичних працівників.

Резюме

Не існує достатніх доказів, що поширення інфекції від людини до людини підвищується при тривалій дії інфекційного агента чи при виражених респіраторних симптомах у хворої людини. Тому вважають, що ризик інфікування залежить від отриманих вірусних доз. Для зниження ризику інфікування медичного персоналу рекомендовано зменшити кількість контактів із хворими, правильно обладнати місця прийому, огляду хворих та проведення процедур, а також провести навчання медичного персоналу щодо правил використання засобів індивідуального захисту.

Перш за все, необхідно навчитися встановлювати контакт із пацієнтом по телефону для надання відповідних консультацій та вирішення можливих проблем, запобігаючи зайвому приходу хворого до амбулаторії. В медичному закладі рекомендовано розмістити на видному місці ємність із дезінфікуючим розчином для обробки рук та забезпечити пацієнтів одноразовими масками для обличчя. Крім того, кожен медзаклад має надати пацієнту необхідну інформацію про інфекцію в доступній формі.

Місце, виділене у лікарнях для прийому хворих, рекомендовано обладнати скляними перегородками, які захищають від поширення респіраторних вірусів. Огляд, забір аналізів, мазків та проведення процедур, які сприяють виділенню аерозолю у повітря, проводиться в окремому приміщенні за закритими дверима. При необхідності проведення аспірації секрета з бронхо-легеневого дерева рекомендовано користуватися апаратами з ємностями, що закриваються кришками.

Палата для хворого з респіраторними симптомами має бути з окремим туалетом. Однак припустиме перебування кількох пацієнтів із респіраторними симптомами в одній палаті, проте ліжка пацієнтів необхідно відокремити одне від одного занавісками або ширмами.

Під час пандемії з персоналом будь-якого відділення рекомендовано провести навчання щодо правильного користування виробами для індивідуального захисту. Окрему увагу рекомендовано приділити правилам миття рук. Респіратори N95 СDС рекомендувало використовувати, перш за все, медичному персоналу, який проводить прийом, огляд, забір аналізів, а також догляд за хворими з ускладненим перебігом коронавірусної інфекції. Іншому медичному персоналу рекомендоване використання масок для обличчя, підтримання безпечної відстані з хворими та належна гігієна рук. Додатковий захист надає вдягання одноразового халата поверх медичної форми та гумових рукавичок. Зважаючи на те що лінзи та окуляри для корекції зору не знижують ризику інфікування, для захисту очей СDС рекомендовано використання пластикових щитків та окулярів.

Окремо обговорені правила утилізації одноразових засобів персонального захисту. Після закінчення проведення огляду або процедури хворому з респіраторними симптомами щиток для обличчя або окуляри рекомендовано залишити в приміщенні, де проводився огляд, а одноразовий халат, маску та рукавички зняти і викинути в спеціальну урну, розміщену біля палати чи процедурної кімнати. Після цього ретельно вимити руки, дотримуючись правил миття рук.

Враховуючи дефіцит респіраторів у всьому світі, окрім масок для одноразового використання, СDС рекомендує еластичні напівзакриті респіратори, респіратори з іншими технічними характеристиками та маски для обличчя з тканини. Якщо виникла тотальна нестача індивідуальних засобів захисту, включно одноразових халатів, масок та рукавичок, перевага надається тому персоналу, який проводить купання, зміну білизни, обробку ран хворим, або виконує процедури, які спричиняють бризки.

Висновки

Таким чином, ризик інфікування медичного персоналу суттєво знижується при правильній організації робочого місця та одночасного використання засобів індивідуального захисту.

  • Strategies for Optimizing the Supply of N95 Respirators (2020) (https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/hcp/checklist-n95-strategy.html).

Юлія Жарікова