COVID-19 та сезонна алергія: як відрізнити

13 квітня 2020 о 15:48
1662

Із початком цвітіння в багатьох людей проявляється алергія на пилок рослин (поліноз). Її симптоми — нежить, свербіж очей, гортані тощо — легко переплутати з ознаками гострої респіраторної вірусної інфекції (ГРВІ), зокрема COVID-19.

Ключові відмінності

Ключовою відмінністю сезонної алергії є те, що їй не властиве підвищення температури тіла, а симптоми усуваються протиалергічними засобами.

Якщо у людини поліноз, вона має уникати контактів зі специфічними алергенами, а також проконсультуватися з лікарем щодо антигістамінних ліків та імунотерапії. Пандемія COVID-19 на це не впливає.

Профілактика коронавірусної інфекції

Водночас пам’ятаймо, що нова коронавірусна інфекція небезпечна передусім для людей літнього віку та осіб із хронічними захворюваннями серцево-судинної та дихальної систем, діабетом, онкологічними недугами тощо. Тому дуже важливо дотримуватися правил профілактики, щоб не поширювати вірусу.

  • Прикривайте одноразовими серветками рот і ніс під час кашлю або чхання. Після використання їх потрібно викинути до сміттєвого контейнера з кришкою. За відсутності серветок чхайте чи кашляйте у згин ліктя.
  • Мийте чи обробляйте спиртовмісним дезінфектором руки до та після туалету, після вулиці, перед приготуванням їжі, після торкання поверхонь загального користування: дверних ручок, вимикачів, кнопок у ліфтах тощо.
  • Мити руки потрібно теплою водою з милом 20–40 с. Якщо немає можливості вимити руки, обробіть їх дезінфектором із вмістом спирту не менше 60%.
  • Після миття руки краще витерти одноразовим рушником або серветками, які потім слід викинути до сміттєвого контейнеру.
  • Не виходьте надвір без нагальної потреби, а якщо вийшли, уникайте громадських місць і дотримуйтеся відстані до інших людей не менше 1,5–2 м.
  • Поставтеся до карантину відповідально. Тривале перебування вдома — нелегкий час. Тому плануйте свій щоденний розпорядок. Додайте до нього фізичні вправи та навчання, а домашній відпочинок (читання, фільми, серіали) можна урізноманітнити переглядом онлайн опер, театральних вистав, віртуальними екскурсіями. Багато музеїв та інших організацій під час карантину надали безкоштовний доступ до своїх ресурсів.
  • Оберіть надійного постачальника продуктів, предметів особистої гігієни тощо, який доставлятиме ваші замовлення додому. Це дозволить не так часто виходити до продуктових магазинів чи аптек.

Увага!!! У разі появи перших симптомів ГРВІ негайно зверніться до сімейного лікаря. Якщо ви не знаєте, до кого звернутися, телефонуйте на гарячу лінію Центру громадського здоров’я України для консультації щодо нової коронавірусної інфекції за номером 0-800-505-840.

Діагноз «коронавірусна інфекція» може бути підтверджений лише лабораторними методами діагностики.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами phc.org.ua