COVID-19: заяви МОЗ України про недоцільність масового тестування викликають подив

10 квітня 2020 о 15:56
1144

Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк переконана, що Україні слід врахувати останні світові та європейські тенденції та перейти до масового тестування громадян на наявність COVID-19.

Масове тестування — рекомендація ВООЗ

Вона нагадала, що основна рекомендація Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) для урядів країн, що зіткнулися з коронавірусом, полягає саме в тестуванні якомога більшої кількості населення. Тому, за її словами, заяви представників Міністерства охорони здоров’я України про нібито недоцільність масового тестування, викликають подив.

«Ми знаємо, що в Україні вже було протестовано понад 20 тис. громадян. Проте так і не почули офіційних даних: скільки ж в нас є в наявності швидких тестів та найточніших ПЛР-тестових систем? Виникає відчуття, що ми відстаємо в боротьбі та стримуванні коронавірусу. Та, найголовніше, в його виявленні», — наголосила О. Кондратюк

Вона звернула увагу на те, що станом на 8 квітня 2020 р. у США було зроблено 2,19 млн тестів на COVID-19, у Німеччині — понад 1,32 млн, в Італії — 721 тис. тестів, у Південній Кореї — більше 466 тис., у Канаді — 336 тис., в Австралії — понад 319 тис., у Туреччині, Франції, Великій Британії — понад 200 тис. у кожній з країн, у Чехії — 98 тис., в Австрії — вже 120 тис. тестів.

Віцеспікерка підкреслила, що Україна має один із найнижчих світових показників охоплення тестуванням: лише 471 тест на 1 млн населення. Водночас у Польщі проведено 107 597 тестів, що становить 2 843 тестування на 1 млн населення. У Румунії проводиться 2 693 тести, у Болгарії — 2 288, у Молдові — 1 266 на 1 млн мешканців відповідно.

Це, на думку О. Кондратюк, свідчить, що все більше країн змінюють свою стратегію протидії коронавірусу: «Вони спрямовують максимум зусиль на проведення масового тестування. До речі, не лише для виявлення інфекції. Ми не зможемо плавно вивести країну з карантину та перезапустити економіку, якщо не будемо знати, хто вже перехворів на COVID-19 і може хоч завтра приступати до роботи».

Вітчизняне виробництво тестів для ПЛР

Заступниця Голови Верховної Ради України також закликала Уряд та Комітет з питань бюджету ухвалити необхідні рішення щодо фінансування Інституту молекулярної біології і генетики НАН України. Він здатен щотижня виробляти 10–20 тис. ПЛР-тестів за собівартістю близько 250 грн, яка є вдвічі нижчою за вартість зарубіжних аналогів.

«Фінансуючи виробництво вітчизняних тест-систем, ми не лише підтримаємо науку, але й суттєво зекономимо кошти платників податків. Діяльність науковців Інституту має бути профінансована в повному обсязі. Слід негайно розпочати виробництво вітчизняних  ПЛР-тестових систем за рахунок державного замовлення з Фонду боротьби з СOVID-19. Його створення за ініціативою Уряду передбачається змінами до Держбюджету на 2020 рік», — наголосила О. Кондратюк.

Вона також пообіцяла вкотре порушити це питання на найближчій нараді керівництва парламенту з прем’єр-міністром Денисом Шмигалем.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами rada.gov.ua