Хворі на системний червоний вовчак вчасно отримають лікування — Максим Степанов

8 квітня 2020 о 17:41
858

Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) України працює над забезпеченням хворих на системний червоний вовчак препаратом Плаквеніл, основним засобом для лікування цієї хвороби. Про це заявив міністр охорони здоров’я України Максим Степанов.

МОЗ України вже домовилося про додаткові поставки цього лікарського засобу.

Заява Максима Степанова

«Для нас важливе кожне життя. Люди, які хворіють на системний червоний вовчак, мають знати, що дефіциту Плаквенілу ми не допустимо і що вони будуть забезпечені ним безперебійно. Таких хворих у країні близько 14 тисяч. Ми розробили механізм, який дозволить уникнути нестачі цього препарату навіть на тлі його застосування під час епідемії коронавірусу», — підкреслив М. Степанов.

Як наголосив міністр охорони здоров’я, відомство вже домовилося з компанією-виробником Плаквенілу про поставку додаткової партії препарату по всій країні. Компанія здійснюватиме безперебійні поставки препарату й надалі, протягом усього 2020 р.

«Ця партія буде доступною саме для хворих на червоний вовчак та інші системні захворювання. Препарат буде включено у програму «Доступні ліки», і його можна буде придбати лише за електронним рецептом та у визначених аптеках по всій країні», — сказав М. Степанов.

Нагадаємо, що під час спалаху пандемії коронавірусу Плаквеніл почали застосовувати також для лікування COVID-19, що призвело до ажіотажу навколо цього препарату в аптеках. У МОЗ України наголошують, що самолікування є небезпечним для здоров’я, тому будь-яке лікування, особливо такими специфічними препаратами, повинно відбуватися виключно під наглядом та за призначенням лікарів.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами moz.gov.ua