COVID-19: в діагностиці може допомогти УЗД легень

8 квітня 2020 о 16:18
17880

Актуальність

Десятиліття клінічних та фізичних досліджень чітко продемонстрували, що ультразвукова діагностика (УЗД) здатна виявляти інтерстиціальну хворобу легень, субплевральну консолідацію та гострий респіраторний дистрес-синдром незалежно від етіологічного чинника захворювання. Останні дані опублікованих досліджень свідчать про ефективність використання УЗД для діагностики, моніторингу та подальшого спостереження пацієнтів із COVID-19. УЗД дає змогу оцінювати регрес захворювання та, можливо, допоможе клініцистам у прийнятті рішення стосовно призначеного лікування COVID-19.

Важливо зазначити, що УЗД можна використовувати у всіх країнах, незалежно від рівня економічного доходу, що дозволяє зменшити відмінність в отриманих результатах, на відміну від комп’ютерної томографії (КТ), проведення якої потребує середнього рівня доходу.

Епідеміологія COVID-19

Наприкінці 2019 р. новий коронавірус став причиною спалаху масового захворювання на пневмонію в місті Ухань, провінції Хубей у Китаї. Хвороба набула стрімкого поширення, що спричинило епідемічне її розповсюдження у межах Китаю і врешті-решт поширилася на інші країни світу, спричинивши пандемію. У лютому 2020 р. Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) визначила цей вид захворювання як хворобу COVID-19, або коронавірусна хвороба 2019. Вірус, який викликає COVID-19, спричиняє розвиток тяжкого гострого респіраторного синдрому, викликаного коронавірусом 2 (SARS-CoV-2), який раніше мав назву 2019-nCoV. На сьогодні в усьому світі зафіксовано понад 1 млн (1 316 988 осіб станом на 7 квітня 2020 р.) підтверджених випадків COVID-19. Поширеність коронавірусної хвороби (COVID-19) в Україні в березні–квітні 2020 р. характеризується стрімким зростанням. За прогнозними оцінками госпіталізації потребуватиме до 15% пацієнтів, у тому числі тяжкий і критичний перебіг очікується до 5% випадків.

COVID-19 є всесвітньою проблемою в галузі охорони здоров’я, яка стосується не лише здоров’я, але й економіки та соціальної поведінки. Вперше в епоху сучасної медицини весь світ стикається з єдиною загрозою, яка потребує уніфікованого підходу в діагностиці. Саме тому група італійських дослідників пропонує міжнародне використання УЗД для діагностики COVID-19.

УЗД при виявленні COVID-19

30 березня 2020 р. італійські вчені опублікували протоколи щодо проведення УЗД легень пацієнтам з COVID-19. Чотири документи протоколів опубліковані у «Journal of Ultrasound in Medicine» (Журнал ультразвуку в медицині). Мета цих протоколів — поділитися досвідом та запропонувати стандартизацію щодо проведення УЗД пацієнтам із COVID-19. У протоколах наведено рекомендації стосовно датчиків, які необхідно використовувати, де лікар повинен шукати артефакти, де повинен знаходитися фокус і як просканувати максимально широку поверхню за одне обстеження.

«Вперше наукове підтвердження ефективності запропонованої методики УЗД було прийнято медичним співтовариством, — заявляє Паоло Джордина (Paolo Giorgini), директор Лабораторії комп’ютерних наук Університету Тренто (computer science laboratory at the University of Trento), яка брала участь у розробленні цих протоколів. — Ми сподіваємося, що ця робота допоможе впоратися з пандемією COVID-19».

Відмінною здатністю діагностувати COVID-19 володіє комп’ютерний томограф (КТ). Однак цей метод візуалізації можна використовувати не завжди, до того ж цей метод піддає ризику зараження вірусом більшу кількість медичного персоналу. У результаті деякі лікарі з Китаю, Іспанії та Італії перейшли на діагностику COVID-19 за допомогою УЗД легень — як альтернативного методу.

При проведенні УЗД легень у пацієнтів із COVID-19 можна визначити потовщення плеври, В-лінії, субплевральне вогнище та інші специфічні артефакти, які допомагають лікарям діагностувати та відстежувати розвиток захворювання COVID-19. Однак з огляду на обмежений час і ресурси на сьогодні наявна невелика кількість публікацій стосовно цієї теми, які роз’яснюють, як найефективніше використовувати УЗД легень, щоб встановити діагноз COVID-19 та направити пацієнтів на лікування.

За відсутності інших матеріалів за цією темою керівник дослідження доктор Джино Соладті (Dr. Gino Soldati) з УЗД-відділення Лікарні загального профілю Вальє-дель-Серхіо в Лукка, Італія (ultrasound unit at Valle del Serchio General Hospital in Lucca, Italy) разом із колегами розробили власні рекомендації стосовно використання УЗД при діагностиці COVID-19. Далі будуть наведені основні рекомендації.

Основні положення:

  • Рекомендовано використовувати літні датчики, оскільки вони найкраще показують деталі плевральних та субплевральних артефактів. Опуклі зонди також підходять для використання при діагностиці COVID-19.
  • Рекомендовано використовувати методи дослідження з єдиною точкою фокусування на плевральній порожнині — замість фокусування в декількох точках.
  • Сканування рекомендовано проводити в міжреберних проміжках, а не в ортогональній проєкції ребер. Це дає змогу лікарям обстежувати максимально широку поверхню за одне сканування.
  • Рекомендовано шукати артефакти в різних ділянках легень і по обидва боки, щоб визначити ступінь ураження поверхні легень.

Рекомендовані ділянки для пошуку артефактів:

  • Передня середньоключична ділянка: апікальний, медіальний та базальний сегменти.
  • Задня параспінальна ділянка: апікальний, медіальний та базальний сегменти.
  • Бічна пахвова ділянка: апікальний та базальний сегменти.

Також дослідники відзначили, що УЗД легень можна використовувати з метою сортування пацієнтів перед госпіталізацією, спостереження пацієнтів із пневмонією у відділенні невідкладної медичної допомоги, управління процесом штучної вентиляції легень (ШВЛ) та відключення від апарату ШВЛ пацієнтів відділення інтенсивної терапії, а також з метою оцінки ефективності противірусних препаратів. Це пов’язано з тим, що УЗД може виявляти зміни у співвідношенні повітря, тканин і рідини в легенях пацієнтів із COVID-19.

Висновки

Автори зазначають, що їх протоколи є лише рекомендацією, і що для підтвердження їхніх висновків необхідне проведення додаткових досліджень — особливо досліджень, в яких УЗД легень порівнюватиметься з іншими методами візуалізації.

«Порівняно з рентгенографічним дослідженням грудної порожнини та/чи КТ легень, УЗД дасть можливість розробити правильну методику діагностичного обстеження пацієнтів із COVID-19, що відповідає загальним та локальним технологічним і людським ресурсам», — зазначають дослідники.

  • Soldati G., Smargiassi A., Inchingolo R. et al. (2020) Proposal for international standardization of the use of lung ultrasound for COVID-19 patients; a simple, quantitative, reproducible method. J. Ultras. Med., Mar. 30.
  • Pablos T. (2020) Lung ultrasound identifies patients with COVID-19. Auntminnie, Mar. 26.

Анна Хиць