Огляд новин щодо SARS-CoV-2

8 квітня 2020 о 12:50
1062

6 квітня. У ході порівняння виявилися тонкі відмінності між тест-системами на COVID-19

Лікарі покладаються на тест, який називається кількісною полімеразною ланцюговою реакцією зі зворотною транскрипцією (qRT-PCR), що застосовується з метою діагностики інфікованості на SARS-CoV-2. Команда на чолі з Натаном Гребом з Єльської школи громадської охорони здоров’я у Нью-Хейвені, штат Конектикут, США, порівняла 9 широко використовуваних тест-систем, зробивши висновок, що всі вони надійно ідентифікують віруси (Vogels C.B.F. et al., 2020) (https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.03.30.20048108v1).

Водночас дослідники виявили, що деякі тест-системи, у тому числі один, виготовлений Центром з контролю та профілактики захворювань у США; інший, розроблений у Гонконгському університеті; та один з медичного університету Шаріте у Берлині — продемонстрували високу здатність ідентифікувати навіть незначні рівні концентрації вірусу в зразках.

5 квітня. Кажани поповнюють пул коронавірусів, пов’язаних із пандемією

Віруси, тісно пов’язані із SARS-CoV-2, що викликав пандемію COVID-19, циркулюють у сімейства підковикових і можуть передаватися людям. Девід Робертсон з Університету Глазго, Великобританія, та його колеги проаналізували РНК 68 коронавірусів, включаючи SARS-CoV-2, що спричиняє тяжкий гострий респіраторний синдром, або ТГРС

(Boni M.F. et al., 2020 (https://doi.org/10.1101/2020.03.30.015008). Результати аналізу свідчать, що підковикові кажани (Rhinolophus) поповнюють лінії вірусів, які подібно SARS-CoV-2 можуть інфікувати людей. За оцінками дослідників, предок SARS-CoV-2 відділився від тісно пов’язаного з ним вірусу кажанів RaTG13 приблизно 40–70 років тому. Та хоча ці віруси схожі генетично, RaTG13 не інфікує людей.

Аналіз також довів, що віруси цієї лінії готові «перескочити» на людей. Але SARS-CoV-2 має проміжного хазяїна тому не розповсюджується за схемою «кажан — людина».

3 квітня. Використання медичних масок може знизити розповсюдженість COVID-19

Медичні маски можуть ефективно блокувати розповсюдження сезонних коронавірусів, які передаються через частки респіраторних крапель. Це, у свою чергу, дозволяє припустити, що маски запобігають передачі SARS-CoV-2. Сезонні коронавіруси є однією з причин виникнення захворювання. Бенджамін Каулінг та його колеги з Університету Гонконгу зібрали хворих на коронавіруси добровольців. Їх поміщали до закритої кабіни, при цьому обличчя знаходились у спеціальному пристрої, необхідному для збору зразків (Gesundheit-II). Пристрій збирав респіраторні часточки у повітрі (Leung NHL et al., 2020 (https://doi.org/10.1038/s41591-020-0843-2).

Вчені виявили коронавірусні РНК як у великих краплинах, так і в маленьких аерозольних краплях, виділених добровольцями, які не використовували медичних масок. Маски знижують можливість виявлення вірусної РНК в обох типах краплин. Більші частинки респіраторних крапель переносяться кашлем або чханням, тоді як у видихуваному повітрі виявляються маленькі аерозольні частки, що мають діаметр 5 мкм або менше.

Автори стверджують, що медичні маски знижують імовірність передачі не тільки сезонних коронавірусів, а й грипу.

1 квітня. Антитіла лам допомагають у боротьбі зі COVID-19

Антитіла, запозичені у лам ( Lama glama ) можуть допомогти у боротьбі із декількома коронавірусами, які заражають людей.

Команда на чолі із Бертом Шепенсом і Ксавьером Селенсом з Інституту біологічних наук VIB у Генті, Бельгія та Джейсоном Маклелланом з Техаського університету в Остіні, виділила 2 антитіла лами, які зв’язують «спайкові» білки; останні, в свою чергу, використовуються коронавірусами задля проникнення до клітин (Wrapp D. et al., 2020 (https://doi.org/10.1101/2020.03.26.010165).

Одне з цих антитіл нейтралізувало коронавірус, відповідальний за близькосхідний респіраторний синдром (MERS); інше — ліквідувало коронавірус тяжкого гострого респіраторного синдрому (SARS). Злиття антитіла SARS, виділеного у лами, та антитіла людини привело до появи гібриду, який нейтралізував вірус, відповідальний за COVID-19. Вищезазначені дані свідчать про те, що використання антитіл може бути корисним у боротьбі зі коронавірусними епідеміями.

30 березня. Змучені пацієнти йдуть на поправку після лікування плазмою крові реконвалесцентів

За даними двох окремих дослідних груп, стан людей, серйозно хворих на COVID-19, стрімко поліпшувався після переливання крові реконвалесцентів. Обидві групи виділили насичену антитілами плазму — компонент крові — від людей, які вже одужали від COVID-19.

Сяомін Ян з Національного дослідного центру інженерних технологій з виготовлення комбінованих вакцин, Ухань, Китай, та його колеги передали плазму крові 10 тяжкохворим людям. Вже після 6 днів лікування вірус, що спричиняє COVID-19, не виявляли у 7 із 10 хворих. Реципієнти не відчували значних побічних ефектів (Duan K. et al., 2020 (http://doi.org/dqrs).

Група на чолі з Леем Лю у Третій народній лікарні у Шеньчжені, Китай, надала плазму крові реконвалесцентів п’яти критично хворим людям (Shen C. et al., 2020 (Http://doi.org/dqn7). Вираженість симптомів хвороби зменшилася у всіх п’яти пацієнтів упродовж десяти днів після отримання плазми крові, три з п’яти пацієнтів більше не потребували штучної вентиляції легень.

27 березня. Вірусні білки вказують на потенційне лікування

Ґрунтуючись на переліку інфікованих SARS-CoV-2 білків людини, вчені запропонували протоколи щодо можливого лікування хворих людей.

Група на чолі з Неваном Кроганом з Каліфорнійського університету у Сан-Франциско, підготувала клітини людини для виготовлення одного із 26 білків, асоційованих із COVID-19 (Gordon D.E. et al., 2020 (https://doi.org/10.1101/2020.03.22.002386).

Це дозволило вченим ідентифікувати білки людини, що фізично взаємодіють із білками коронавірусу.

  • Nature (2020) Pick of the coronavirus papers: A comparison finds subtle differences between tests for the COVID-19 virus (https://www.nature.com/articles/d41586-020-00502-w).

Катерина Приходько-Дибська