Вітамін D: діагностична цінність

7 квітня 2020 о 09:10
12158

Актуальність

Остеопороз — це тривале зниження мінеральної щільності кісткової тканини (МЩКТ), що призводить до частих кісткових переломів, знижує якість життя та має соціальні наслідки. Одним із факторів, який може вплинути на виникнення остеопорозу, останніми роками вважають дефіцит вітаміну D. Існує гіпотеза вільних гормонів, яка передбачає, що лише вільна форма вітаміну D виявляє біологічну активність. Враховуючи, що 99% вітаміну D, який надходить до організму з їжею або виникає у шкірі під впливом ультрафіолетового опромінення, зв’язується в печінці з D-зв’язувальними білками, а потім метаболізується ферментом 25-гідроксилазою до 25(OH)D, лише <1% вітаміну D циркулює в кровоносному руслі у вільній формі. Проте клінічними протоколами багатьох країн передбачене вимірювання рівня загальної форми 25(OH)D. Це спонукало провести сучасне дослідження за методом імунологічного аналізу щодо виявлення діагностичної цінності різних форм вітаміну D та їх зв’язку з випадками перелому хребців на тлі зниження МЩКТ та без нього.

Методи

Досліджували рівні загального вітаміну D у сироватці крові, вільного вітаміну D; МЩКТ визначали за допомогою двохенергетичної рентгенівської абсорбціометрії; перелом хребців підтверджували на рентгенограмі. Усі пацієнти розподілені на дві групи: з переломами хребців на тлі остеопорозу та без нього.

Результати

Із 283 пацієнтів, які звернулися до лікарні з приводу остеопорозу або переломів хребців, 90 осіб були включені до дослідження за такими критеріями:

  • жінки віком старше 48 років в постменопаузальний період;
  • жінки та чоловіки, які приймали домішки з вітаміном D упродовж 6 міс;
  • особи з клінічними ознаками гіперпаратіреозу;
  • особи, які тривалий час застосовували кортикостероїди;
  • пацієнти з хронічними хворобами печінки, нирок, з артеріальною гіпертензією та діабетом.

З них у 62 (67,8%) осіб виявлені переломи грудно-поперекових хребців, у 83 (92,2%) пацієнтів були ознаки остеопорозу.

У пацієнтів з переломами хребців без ознак остеопорозу рівень вільного вітаміну D виявився вищим порівняно з пацієнтами з наявним остеопорозом (7,6±2 пг/мл)  та (6±1,5 пг/мл) (p<0,01) відповідно.

Загалом виявлено статистично достовірний зв’язок між рівнем вільного вітаміну D, частотою переломів хребців та рентгенологічними ознаками остеопорозу грудно-поперекового відділу хребта (p<0,05). Рівень вільного вітаміну D показав лінійну кореляцію із загальним рівнем вітаміну D з довірчим інтервалом 95% 0,76–0,88; p<0,01. Одночасно виявлено, що у 62 пацієнтів із переломами хребців грудно-поперекового та грудного відділів хребта від помірного (38,9%) до тяжкого (30%) ступеня рівень вільного вітаміну D був нижчим порівняно з пацієнтами без переломів (6,8±1,7 пг/мл) (p<0,05).

Аналіз результатів дослідження виявив найтісніший зв’язок між рівнем вільного вітаміну D та зниженням МЩКТ хребців грудно-поперекового відділу. Оскільки зв’язку між рівнем вільного вітаміну D та ознаками остеопорозу інших кісток не виявлено, то дослідники дійшли висновку, що рівень вільного вітаміну D є більш достовірним як прогностичний параметр остеопорозу поперекових хребців (p<0,05).

Висновки

Таким чином, виявлений суттєвий зв’язок між рівнем вільного вітаміну D та МЩКТ хребців грудно-поперекового відділу, який можна вважати прогностичною ознакою патологічних переломів хребців.

  • Сhhantyal K., He L., Mo J. et al. (2020) Free vitamin D correlate better with bone mineral density and thoracolumbar junction osteoporotic vertebral fractures than serum vitamin D. BMC Musculoskelet Dis., 21: 164 (https://doi.org/10.1186/s12891-020-3179-7).
  • https://bmcmusculoskeletdisord.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12891-020-3179-7

Юлія Жарікова