НСЗУ уклала договори з усіма 18 інфекційними лікарнями країни

6 квітня 2020 о 15:46
826

Станом на 3 квітня 2020 р. Національна служба здоров’я України (НСЗУ) уклала договір з усіма 18 інфекційними лікарнями, які надаватимуть допомогу пацієнтам з інфекційними захворюваннями у межах терапевтичного пакета.

Інфекційні лікарні, які подали свої пропозиції НСЗУ на надання допомоги за Програмою медичних гарантій, розташовані у різних регіонах країни. На фінансування цих інфекційних лікарень передбачено 333 962, 2 тис. грн.

Заходи протидії COVID-19

Зважаючи на ситуацію з поширенням коронавірусної інфекції, НСЗУ перерозподілила 906 млн грн з програми медичних гарантій і рішенням Кабінету Міністрів їх було направлено у субвенцію в регіони — на підтримку діяльності лікарень під час пандемії. З цих коштів місцева влада може підтримати ті лікарні, які визначить, у тому числі й інфекційні.

Також у рамках заходів, спрямованих на протидію поширенню коронавірусної інфекції в Україні, було визначено 242 медичних заклади першої хвилі, які першими прийматимуть пацієнтів із коронавірусом. Список таких лікарень буде збільшуватися за необхідності. Побачити інформацію про лікарні та рівень їхньої оснащеності можна на новому дашборді НСЗУ.  Серед цих лікарень є також інфекційні, наприклад Черкаська міська інфекційна лікарня, Харківська обласна інфекційна лікарня тощо.

Відповідні заклади охорони здоров’я відібрано і схвалено очільниками областей, регіональними департаментами охорони здоров’я, рекомендовано НСЗУ спільно з МОЗ України. Вимоги щодо формування мережі цих закладів затверджено головним санітарним лікарем України Віктором Ляшком (розпорядження від 27.03.2020 р. № 7).

Визначення цих лікарень є спільною позицією голів обласних державних адміністрацій, МОЗ України та НСЗУ. Пріоритетним критерієм вибору визначено безпеку пацієнтів, щоб госпіталізовані з COVID-19 пацієнти отримували всі необхідні медичні послуги без необхідності переведення до іншої лікарні при погіршенні стану. У лікарні госпіталізовуватимуть пацієнтів із COVID-19, стан яких погіршується.

Загалом, за інформацією, наданою НСЗУ керівниками закладів та місцевими департаментами охорони здоров’я, у 242 лікарнях наявні 12 тис. інфекційних ліжко-місць, понад 1700 місць у відділеннях інтенсивної терапії та понад 1800 апаратів штучної вентиляції легень.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами nszu.gov.ua