Чи захистить вакцина БЦЖ від COVID-19?

3 квітня 2020 о 14:57
23404

Тривалість пандемії COVID-19 буде залежати від того, наскільки швидко відбудеться розроблення лікарських засобів та вакцини проти SARS-CoV-2. Вчені з Товариства наукових досліджень імені Макса Планка планують провести дослідження та з’ясувати, чи буде ефективною вакцина-кандидат VPM1002, яка первісно була розроблена у боротьбі із туберкульозом, проти інфекції. Масштабне дослідження планується проводити у декількох лікарнях Німеччини із залученням людей похилого віку та працівників охорони здоров’я. Обидві групи є групами високого ризику розвитку захворювання. Таким чином, дослідники сподіваються, що VPM1002 допоможе скоротити час, доки не з’явиться специфічне лікування проти SARS-CoV-2.

Основою вакцинного кандидата VPM1002 є вакцина БЦЖ (бацили Кальмета — Герена), що була розроблена на початку ХХ століття. Результати досліджень, які проводилися на мишах, свідчать, що вакцина БЦЖ може захищати не лише від туберкульозу, але й від вірусних інфекцій дихальних шляхів. Зокрема, у крові вакцинованих гризунів виявляли знижену концентрацію вірусів грипу групи А. Згідно з подальшими результатами досліджень, вакцинація БЦЖ також підвищує стійкість тварин до інших вірусів (наприклад вірусів герпесу 1-го та 2-го типу). Очевидно, вакцинація БЦЖ активує імунну систему для боротьби із вірусними інфекціями. Таким чином, вакцина знижує ризик серйозного прогресування захворювання, відповідно знижуючи смертність.

VPM1002 безпечніша та ефективніша за стандартну вакцинацію

VPM1002 — рекомбінантний штам БЦЖ Prague, експресуючий N-термінальну ділянку антигену 85B та лістеріолізину (пройшло клінічне дослідження I фази). VPM1002 містить ослаблені туберкульозоподібні бактерії. Вони генетично модифіковані таким чином, що імунні клітини мають змогу краще їх розпізнавати. Цей вакцинний кандидат був розроблений в Інституті інфекційної біології імені Макса Планка (Берлін, Німеччина) під керівництвом професора відділення імунології Штефана Кауфмана. Вакцина забезбечує ефективніший захист від туберкульозу порівняно зі стандартною вакциною та призначена для застосування у немовлят, а також для вакцинації дорослих. Нещодавні результати досліджень також довели, що вакцина VPM1002 може бути ефективною у боротьбі з раком та може запобігати розвитку рецидивів пухлин сечового міхура. Вчені досліджували подальше розроблення вакцини БЦЖ на мишах, а також у декількох клінічних випробуваннях. У 2018 р. дослідження II фази підтвердило, що VPM1002 добре переноситься немовлятами та є ефективною. Нині вакцина проходить випробування у рамках додаткового дослідження III фази за участю дорослих добровольців з Індії, яке планують завершити до середини 2020 р. Вищий профіль безпеки VPM1002 та підвищена ефективність дають сподівання, що нова вакцина зможе краще зменшувати вираженість симптомів інфекції, спричиненої вірусом SARS-CoV-2, порівняно з вакциною БЦЖ. Кауфман наголошує: «Вакцина VPM1002 не є класичною щодо захворювання COVID-19. У той час, коли класична вакцина завжди спрямована на боротьбу із певним збудником інфекції, VPM1002 служить швидше стимулювальним чинником природного імунітету людини».

Згідно з інформацією наукового онлайн-видання «Sciencemag», окрім Німеччини, дослідження щодо можливого зміцнення імунітету у боротьбі із SARS-CoV-2 за допомогою вакцини БЦЖ нещодавно розпочались у Нідерландах. Очікується, що найближчим часом до аналогічних досліджень долучаться вчені з Австралії та США. При цьому об’єктом дослідження стане саме вакцина-кандидат VPM1002, а не класична вакцина БЦЖ.

  • Max-Planck-Gesellschaft (2020) Immune boost against the corona virus (https://www.mpg.de/14610776/immune-boost-corona-virus).

Катерина Приходько-Дибська