Підробка лікарських засобів у період пандемії COVID-19

2 квітня 2020 о 16:21
776

Підробні (фальсифіковані) лікарьскі засоби — це засоби, які продавці видають за справжні та дозволені. Такі засоби можуть містити неправильні чи неактивні інгредієнти без дотримання їх співвідношення. Вони також можуть містити шкідливі речовини. Прийом таких засобів може призвести до виникнення проблем зі здоров’ям та погіршенням самопочуття людини.

Контрафактні медичні маски, неякісні дезінфікуючі засоби для рук та несанкційовані противірусні лікарські засоби вилучено в рамках операції «Пангея XIII», в якій взяли участь працівники поліції, митниці та органів охорони здоров’я із 90 країн світу. Результатом операцї стали 121 арешт по всьому світу та вилучення потенційно небезпечних фармацевтичних препаратів на суму понад 14 млн дол. США.

Збереження безпеки при покупці лікарських засобів

  • Підробні препарати можуть завдати шкоди здоров’ю людини.
  • При покупці через інтернет необхідно використовувати тільки зареєстровані онлайн-аптеки.
  • Онлайн-аптеки повинні мати загальний логотип.
  • Необхідно перевірити, чи зазначена інтернет-аптека у веб-сайті національного органу.
  • Не слід купувати засоби, що рекламуються як препарати для лікування COVID-19.

Ці попередження щодо фальсифікованої медичної продукції покликані застерегти споживачів, лікарів та органи охорони здоров’я про зростання обсягів продукції, яка, начебто, призначена для запобігання, діагностування та усунення симптомів або лікування COVID-19.

Пандемія коронавірусної інфекції COVID-19 (викликаної вірусом SARS-CoV-2) призвела до зростання попиту на всі значущі для боротьби з нею лікарські засоби, засоби діагностики, реагенти, створивши можливості для розповсюдження фальсифікованої медичної продукції недобросовісними особами.

Усі суб’єкти, які беруть участь у закупці, застосуванні та призначенні медичної продукції, повинні проявляти посадову розсудливість, особливо щодо тих видів продукції, яка стала обмеженою у результаті нинішньої кризової ситуації.

  1. Фальсифіковані вироби для діагностики in vitro та лабораторні реагенти

ВООЗ отримує численні повідомлення щодо обігу фальсифікованих виробів для діагностики in vitro (ІВД) та лабораторних реагентів для виявлення SARS-CoV-2. Перелік засобів діагностики, схвалених ВООЗ для клінічного застосування, знаходиться у реєстрі засобів для використання в умовах надзвичайних станів. На сьогодні до реєстру занесені ІВД для діагностики COVID-19, що пройшли прискорену державну реєстрацію у восьми країнах (Австралія, Бразилія, Канада, Китайська Народна Республіка, Російська Федерація, Сингапур, Корея, США). Необхідно враховувати, що на території Європейського Союзу виробники самостійно декларують відповідність засобів діагностики SARS-CoV-2 із встановленими вимогами. З метою сприяння державам та зацікавленим суб’єктам ВООЗ опублікувала посилання на реєстри засобів, що використовуються за надзвичайних станів, а також відповідну контактну інформацію. За наведеними посиланнями можна отримати інформацію щодо ІВД, дозволених до застосування в межах юрисдикції держав — членів Міжнародного форуму регуляторів медичних виробів. ВООЗ планує оновлювати цей матеріал по мірі надходження нової інформації.

Щоб упевнитися у справжності придбаної продукції, кінцевим споживачам слід зіставити дані на упаковці із інформацією, представленою регуляторними органами при внесенні продукції до реєстру. Ця інформація включає найменування виробу, код продукції, термін придатності, інструкцію для застосування та дані виробника.

На сьогодні відсутні (рекомендовані ВООЗ) лікарські засоби для усунення симптомів та лікування від COVID-19. Також немає вакцини для профілактики COVID-19. Продукція із заявленою профілактичною дією по відношенню до COVID-19 повинна розцінюватися як фальсифікована та може становити серйозну загрозу для здоров’я населення.

Збут незареєстрованої та фальсифікованої медичної продукції нерідко відбувається через нерегульовані веб-сайти, які не зазначають своєї фізичної адреси або стаціонарного номера телефону. ВООЗ наразі отримує інформацію щодо безлічі подібних сайтів, власники яких запевняють, що реалізована ними продукція дозволяє лікувати або запобігати COVID-19. Подібна продукція з високою вірогідністю є фальсифікованою. Крім того, подібні сайти пропонують придбати справжні лікарські засоби, які важко придбати в інших місцях. Споживачам та покупцям варто оминати такі форми онлайнового шахрайства і проявляти обдуманість та розважливість при покупці того чи іншого медичного виробу. Задля запобігання збуту такої фальсифікованої медичної продукції ВООЗ закликає національні органи охорони здоров’я, лікарів, представників громадськості та суб’єктів виробництва проявляти підвищену пильність. Підвищену увагу слід приділяти лікарням, медичним закладам, центрам, клінічним лабораторіям, організаціям оптової торгівлі, дистриб’юторам, аптекам та іншим організаціям, які реалізують медичну продукцію. Слід ретельно перевіряти добросовісність таких організацій та якість продукції, яку вони пропонують.

  • World Health Organization (2020) Falsified medical products, including in vitro diagnostics, that claim to prevent, detect, treat or cure COVID-19 (https://www.who.int/news-room/detail/31-03-2020-medical-product-alert-n-3-2020).

Катерина Приходько-Дибська