СУЧАСНІ УЯВЛЕННЯ ПРО ВПЛИВ ІОНІЗУВАЛЬНОГО ВИПРОМІНЮВАННЯ НА РЕПРОДУКТИВНУ ФУНКЦІЮ ЖІНКИ

30 серпня 2001
2969
Резюме

У зв’язку зі зміною екологічної ситуації в Україні в результаті аварії на ЧАЕС виникла загроза стійких порушень репродуктивної функції, що в свою чергу призведе до стрімкого від’ємного росту кількості населення України. В огляді представлені дані про вплив довготривалої дії малих доз іонізувального випромінювання на вагітних та плід, на розвиток раку, на генеративну систему жінки, на гінекологічну захворюваність та специфічні функції жіночого організму.

СОВРЕМЕННЫЕ ПРЕДСТАВЛЕНИЯ О ВЛИЯНИИ ИОНИЗИРУЮЩЕГО ИЗЛУЧЕНИЯ НА РЕПРОДУКТИВНУЮ ФУНКЦИЮ ЖЕНЩИНЫ

Дубчак Алла Ефремовна

Резюме. В связи с изменением экологической ситуации в Украине в результате аварии на ЧАЭС возникла угроза стойких нарушений репродуктивной функции, что в свою очередь вызовет стремительный отрицательный рост количества населения Украины. В обзоре представлены данные о влиянии долгосрочного действия малых доз ионизирующего излучения на беременных и плод, на развитие рака, на генеративную систему женщины, на гинекологическую заболеваемость и специфические функции женского организма.

Ключевые слова: ионизирующее излучение, репродуктивная функция женщины, малые дозы

IONIZING RADIATION EFFECTS ON WOMAN REPRODUCTIVE FUNCTION: THE CURRENT VIEW

Dubchak Alla E

Summary. Changes of ecological situation in Ukraine after the Chernobyl accident had their negative influence on women reproductive health. It leads to negative trend of population growth in Ukraine. We present current data about longitudinal effect of low dozes radiation on women reproductive system. Data obtained about low dozes gynecological diseases frequency, specific functions of women organism are submitted in current paper.

Key words: ionizing radiation, reproductive function of woman, low dozes radiation