COVID-19 і старт ІІ етапу медичної реформи: як це відбувається

1 квітня 2020 о 14:32
3645

1 квітня 2020 р. в Україні стартував ІІ етап медичної реформи, під час якого передбачено фінансування медичних послуг та лікарських засобів у рамках програми медичних гарантій Національною службою здоров’я України (НСЗУ) в повному обсязі.

Практично всі спеціалізовані медичні заклади комунальної власності підписали договір з НСЗУ.

Гроші підуть за пацієнтом у поліклініки та великі лікарні. Відтепер пацієнт може вільно обирати не лише лікаря первинки, а й заклад та лікарів для стаціонарного та амбулаторного лікування.

І він матиме вибір серед майже 1700 медичних закладів по всій країні. Пацієнт обере – а НСЗУ заплатить.

Як фінансуватимуться інфекційні лікарні

На цей час свої пропозиції на укладення договору з НСЗУ надали 18 інфекційних лікарень по всій країні.

14 з них уже підписали договори. Решта — у процесі підписання. Ці заклади надаватимуть допомогу в межах терапевтичного пакета.

На фінансування цих інфекційних лікарень у Програмі медичних гарантій передбачено 101 248,1 тис. грн.

Зважаючи на ситуацію з поширенням коронавірусної інфекції, НСЗУ перерозподілила 905,8 млн грн з програми медичних гарантій. Рішенням Кабінету Міністрів України їх було направлено як субвенцію в регіони — на підтримку діяльності лікарень під час пандемії. З цих коштів місцева влада може підтримати ті лікарні, які визначить, у тому числі й інфекційні.

Окремий пакет медичних послуг для пацієнтів із COVID-19

Також зараз НСЗУ готує окремий пакет медичних послуг для пацієнтів із COVID-19. Заклади зможуть отримати кошти від НСЗУ за надання допомоги пацієнтам із коронавірусною інфекцією. На цей пакет перш за все законтрактують лікарні першої хвилі, які визначені для госпіталізації хворих на COVID-19. Серед них також є інфекційні лікарні, наприклад Черкаська міська інфекційна лікарня, Харківська обласна інфекційна лікарня, Міська клінічна інфекційна лікарня м. Одеси тощо.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»