Мідь та мідні сплави: інактивація COVID-19

1 квітня 2020 о 17:51
4621

Виникнення нових вірулентних штамів респіраторних вірусів є серйозною загрозою для життя людей. Неефективна передача зоонозних штамів від людини до людини спершу може обмежити розповсюдження інфекції, проте зараження може відбуватися при доторкуванні до забруднених поверхонь. Коронавіруси людини (HuCoV-229E), відповідальні за тяжкий гострий респіраторний синдром (SARS) та близькосхідний респіраторний синдром (MERS), останнім часом спричинюють зростаюче занепокоєння щодо їх передачі у період спалаху епідемії. З’ясовано, що коронавірус людини 229E залишається інфекційним протягом 5 днів на різних поверхнях: тефлоні, керамічній плитці, склі, силіконовій гумі та нержавіючій сталі.

Дослідження, що проводилося на базі Саутгемптонського університету (Англія), виявило, що коронавірус людини 229E швидко інактивується на мідних поверхнях (протягом декількох хвилин). Інактивуюча дія міді знищила вірус повністю та незворотно, що привело дослідників до таких висновків: «антимікробні» мідні поверхні можна застосовувати у громадських місцях, а також на масових заходах, щоб зменшити розповсюдження респіраторних вірусів та захистити здоров’я населення.

Провідний дослідник, доктор Сара Уорнс наголосила: «Передача інфекційних захворювань шляхом дотику до забруднених поверхонь відіграє важливіше значення, ніж припускалось раніше». Дія міді полягає у руйнуванні вірусного геному та незворотному впливі на його морфологію, включаючи дезінтеграцію вірусної оболонки та розосередження шипів, що знаходяться на поверхні віріона. Cu (I) та Cu (II) відповідальні за інактивацію, яка посилювалася за рахунок утворення активних форм кисню на поверхні сплавів. Миючі засоби можуть бути не завжди ефективними, адже залишкові частинки вірусу все одно не видаляються. Саме такі частинки ініціюють розвиток інфекції у разі потрапляння на слизові оболонки. Дослідники підрахували, що люди, які працюють в офісах, торкаються свого обличчя у середньому до 15 разів на годину. Використання біоцидних поверхонь може допомогти знизити частоту розповсюдження інфекції. Лабораторні дослідження довели відмінну антибактеріальну та протигрибкову активність мідних сплавів у боротьбі з рядом патогенних мікроорганізмів. Зниження мікробного біонавантаження та випадків розвитку нозокоміальних інфекцій спостерігається в ході клінічних випробувань щодо застосування поверхонь із мідних сплавів у лікарняних закладах. Попередні дослідження вже продемонстрували, що мишині норовіруси та норовіруси людини, які є високоінфекційними безоболонковими стійкими та непроникливими для миючих засобів вірусами, знищуються на мідних поверхнях та поверхнях із мідних сплавів.

HuCoV-229E асоційований із широким спектром респіраторних захворювань, починаючи від легкої застуди, закінчуючи тяжкою пневмонією у людей зі зниженим імунітетом. Зараження цим вірусом відбувається у значної частини населення протягом приблизно 3-річних циклів.

Підсумовуючи вищезазначене, слід зазначити: коронавірус зберігається на звичайних поверхнях протягом декількох днів. Налітутворюючий інокулянт (PFU) зберігався на тефлоні, керамічній плитці, склі та нержавіючій сталі протягом 5 днів за температури 21 °С і за відносної вологості від 30–40%. Швидка інактивація HuCoV-229E відбувається на поверхнях міді та нікелю (швидкість інактивації була прямо пропорційною відсотковому складу міді). Вивільнення іонів міді та утворення активних форм кисню беруть участь в інактивації HuCoV-229E на мідних поверхнях та на поверхнях із мідних сплавів. Дія міді приводить до морфологічних змін часток HuCoV-229E, видимих за допомоги просвічуючої електронної мікроскопії. Інактивація HuCoV-229E на мідних поверхнях та поверхнях із мідних сплавів приводить до фрагментації вірусного геному.

  • Warnes S., Little Z., Keevil C. (2020) Human Coronavirus 229E Remains Infectious on Common Touch Surface Materials. DOI: 10.1128/mBio.01697-15https://mbio.asm.org/content/6/6/e01697-15.

Катерина Приходько-Дибська