COVID-19: надання швидкої медичної допомоги

31 березня 2020 о 17:14
828

Актуальність

Враховуючи, що коронавірусна інфекція викликає лихоманку та утруднення при диханні у багатьох людей, слушно очікувати на підвищення частоти викликів бригад з надання невідкладної медичної допомоги. Підвищене навантаження під час епідемії на бригади станцій невідкладної медичної допомоги збільшило вірусне навантаження на персонал бригад, що підвищило ризик зараження та спричинило зростання кількості випадків ускладненого перебігу SARS-CoV-2. Оновлені рекомендації Центру контролю та профілактики захворюваності (СDС, США) для працівників невідкладної медичної допомоги стосуються факторів, які підвищують ризик зараження персоналу під час огляду, проведення реанімаційних заходів і транспортування пацієнта з підтвердженою чи ні COVID-19:

  • обмежений простір авто;
  • висока швидкість прийняття рішень щодо проведення медичних процедур на базі мінімальної кількості інформації;
  • проведення реанімаційних процедур з високим ступенем розпилення заражених вірусом рідин у повітрі авто.

Рекомендації СDС спрямовані на зниження ризику зараження медичного персоналу та водія машини коронавірусною інфекцією, а також на запобігання поширенню вірусу в навколишнє середовище.

Резюме

При ознаках респіраторної інфекції на фоні задовільного стану пацієнта СDС рекомендовано підтримувати відстань до двох метрів між пацієнтом та іншими особами з обов’язковим використанням пацієнтом маски для обличчя. У зв’язку з високою вірулентністю коронавірусу транспортування пацієнта до лікарні в авто невідкладної допомоги проводиться виключно медичним персоналом.

Особлива увага в рекомендаціях приділена засобам персонального захисту медичного персоналу. Під час огляду, транспортування та проведення маніпуляцій, пов’язаних із підвищеним ризиком розпилення в повітрі крапельок слизу з дихальних шляхів пацієнта, СDС рекомендовано обов’язкове використання виключно респіраторів типу N-95 або з вищим ступенем захисту, захист очей за допомогою захисних окулярів або захисним щитком, та захист рук гумовими рукавичками. Для безпеки водіям авто невідкладної допомоги СDС рекомендовано користуватися засобами персональної безпеки та уникати торкання обличчя руками під час транспортування пацієнта на носилках та під час прибирання в авто. Миття рук обов’язкове після кожного пацієнта.

У разі необхідності проведення процедур з високою вірогідністю розпилення в повітрі колоїдної суміші інфікованого слизу пацієнта авто має бути припаркованим якнайдалі від тротуарів. Перед початком процедури рекомендовано перевірити справність апаратів та наявність НЕРА-фільтрів на них, двері авто відчинити, в салоні ввімкнути систему кондиціювання повітря. Обличчя пацієнту необхідно прикрити маскою.

Під час транспортування пацієнта з респіраторною інфекцією, викликаною коронавірусом, рекомендовано зачинити вікно, яке відділяє кабіну водія від салону. Якщо салон авто не поділений на зони, то СDС рекомендовано відчинити вікна в кабіні водія та увімкнути пристрій відведення повітря з кабіни з метою створити зону негативного тиску в зоні з пацієнтом, що значно знижує ризик інфікування водія.

Після завершення транспортування пацієнта до лікарні необхідно відчинити вікна та двері в авто, зібрати забруднену білизну згідно з протоколами, вимити та продезінфікувати салон, приділивши увагу очищенню носилок, дверних та віконних ручок, стін, підлоги та робочих поверхонь у відділеннях авто, згідно з протоколами щодо проведення дезінфекції SARS-CoV-2. При митті авто рекомендоване обов’язкове використання засобів персонального захисту та миття рук після закінчення прибирання. Миття авто рекомендовано проводити після кожного пацієнта з респіраторними симптомами.

Висновки

Таким чином, усі заходи спрямовані на зниження ризику зараження персоналу та запобігання поширенню вірусу, що має значення для зменшення кількості випадків ускладненого перебігу коронавірусної інфекції та летальності від SARS-CoV-2.

  • Interim Guidance for Emergency Medical Services (EMS) Systems and 911 Public Safety Answering Points (PSAPs) for COVID-19 in the United States (2020) Page last reviewed, Mar. 10. Content source: National Center for Immunization and Respiratory Diseases (NCIRD), Division of Viral Diseases.

Юлія Жарікова