COVID-19: госпіталі можуть розгортатися поза межами медичних закладів

31 березня 2020 о 17:05
1001

Міністерство охорони здоров’я України розробило проєкт тимчасових рекомендацій для розгортання госпіталів поза межами закладів охорони здоров’я. Про це на брифінгу 31 березня 2020 р. повідомив заступник міністра охорони здоров’я — головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

Він зазначив, що цей проєкт відправлено на опрацювання Інститутом громадського здоров’я імені О.М. Марзєєва НАМН України та Інститутом епідеміології та інфекційних хвороб імені Л.В. Громашевського НАМН України. Після цього розглядатиметься можливість у разі необхідності розміщення додаткових ліжко-місць, зокрема у виставкових центрах, палацах спорту тощо.

«Але цьому можна запобігти, якщо будемо дотримуватись умов карантину. Самоізоляція — один з ефективних шляхів боротьби з поширенням коронавірусної хвороби на території нашої країни. І свідоме ставлення українців дозволить без паніки та пікових навантажень подолати цю проблему», — наголосив В. Ляшко.

COVID-19: що робить Уряд

За його словами, Уряд робить все для ефективної боротьби з поширенням коронавірусної інфекції та підготовки системи охорони здоров’я. На сьогодні є погоджений перелік з 240 закладів охорони здоров’я, які першими прийматимуть хворих на COVID-19. У цих лікарнях 67 тис. ліжко-місць, з них 11 тис. — профільні для інфекційних хворих,  4188 — для ізоляції хворих. Кількість ліжок інтенсивної терапії — 1716. Кількість апаратів для штучної вентиляції легень — 1882, кількість лікарів-інфекціоністів, педіатрів, терапевтів — 3700, анестезіологів — 2161.

«Це той склад лікарень та профільних спеціалістів першої хвилі, які першими будуть надавати медичну допомогу пацієнтам із коронавірусною хворобою. Біля кожної з цих лікарень розгорнуті Державною службою з надзвичайних ситуацій санітарні сортувальні майданчики. Саме в них у разі масового надходження хворих відбуватиметься сортування для того, щоб не допускати пацієнтів без коронавірусної хвороби до інфекційних стаціонарів», — зазначив головний державний санітарний лікар України.

Пріоритети МОЗ України

В. Ляшко наголосив, що для Міністерства охорони здоров’я і надалі залишатиметься пріоритетом протидія поширенню коронавірусної інфекції на території України.

«Уся діяльність Міністерства, яка була спрямована і координувалась у цей нелегкий час щодо протидії коронавірусній хворобі, залишатиметься пріоритетом. Ми будемо докладати максимум зусиль, щоб пікових навантажень і зростання захворюваності не відбувалося, і українці спокійно пройшли цю епідемію. Без значних навантажень як для системи охорони здоров’я,  так і для здоров’я українців», — підкреслив В. Ляшко.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами moz.gov.ua