COVID-19: міфи та хибні уявлення

31 березня 2020 о 16:09
1667

Актуальність

Новий коронавірус 2019 р. (SARS-CoV-2, або 2019-nCoV) — новий вірус, який спричиняє розвиток респіраторних захворювань у людей (зокрема гострої респіраторної хвороби COVID-19) та може передаватися від людини до людини, як зазначає Центр громадського здоров’я МОЗ України.

Вперше коронавірус був зафіксований у місті Ухань, провінції Хубей у Китаї. Хвороба набула стрімкого поширення, що спричинило епідемічне її розповсюдження у межах Китаю і врешті-решт поширилася на інші країни світу, спричинивши пандемію. У лютому 2020 р. Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) визначила цей вид захворювання як хворобу COVID-19, або коронавірусна хвороба 2019. Вірус, який викликає COVID-19, спричиняє розвиток тяжкого гострого респіраторного синдрому, викликаного коронавірусом 2 (SARS-CoV-2), який раніше мав назву 2019-nCoV.

Однак і досі залишається багато невизначеностей щодо певних епідеміологічних, сероепідеміологічних, клінічних і вірусологічних характеристик COVID-19 і пов’язаних із ним захворювань. Тож, Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) підготувала ТОП-13 міфів про COVID-19.

Міфи та хибні уявлення про COVID-19

  • Передача вірусного збудника COVID-19 відбувається в районах із жарким вологим кліматом

Згідно з наявними на сьогодні даними, передача вірусного збудника COVID-19 може відбуватися в будь-яких районах, включаючи райони з жарким вологим кліматом. Якщо ви проживаєте або прямуєте в район, в якому зареєстровані випадки COVID-19, необхідно вживати заходів індивідуального захисту незалежно від кліматичних умов. Регулярне миття рук є кращим способом індивідуального захисту від COVID-19. Цей захід дозволяє усунути можливе вірусне забруднення рук і уникнути зараження у разі, якщо ви доторкнетеся до очей, рота чи носа.

  • Перебування на вулиці в холодну і сніжну погоду не допоможе знищити новий коронавірус (COVID-19)

Температура тіла здорової людини тримається в межах 36,5–37 °С незалежно від температури навколишнього середовища або погоди. Тому немає ніяких підстав вважати, що перебування на вулиці в холодну погоду допомагає боротися з COVID-19 або іншими інфекційними захворюваннями. Найефективнішим способом профілактики COVID-19 є регулярна обробка рук спиртовмісним антисептиком або їх миття водою з милом.

  • Гаряча ванна не допоможе проти COVID-19

Прийом гарячої ванни не врятує від зараження COVID-19. Нормальна температура тіла тримається в межах 36,5–37 °C незалежно від температури води у ванні або душі. Навпаки, прийняття занадто гарячої ванни може завдати шкоди і викликати опіки. Кращий спосіб захиститися від COVID-19 — часте миття рук. Це дозволить знищити віруси, які можуть перебувати на шкірі, й уникнути зараження в разі дотику до очей, рота чи носа.

  • COVID-19 не передається через укуси комарів

COVID-19 є респіраторним вірусом, який найчастіше передається повітряно-крапельним шляхом, тобто в результаті вдихання крапель, що виділяються з дихальних шляхів хворої особи, наприклад при кашлі або чханні, а також крапель слини або виділень з носа. На сьогодні інформація про можливість передачі вірусу COVID-19 через укуси комарів відсутня. Щоб захиститися від інфекції, необхідно триматися на відстані від людей, у яких спостерігається кашель або наявна підвищена температура тіла, а також дотримуватися правил гігієни рук та респіраторної гігієни.

  • Чи правда, що сушарки для рук дозволяють знищити вірус COVID-19?

Ні. Сушарки для рук не вбивають вірусу COVID-19. Для профілактики нової коронавірусної інфекції необхідно регулярно обробляти руки спиртовмісним антисептиком або мити їх водою з милом. Вимиті руки слід ретельно висушити паперовими рушниками або за допомогою електросушарки.

  • Чи правда, що ультрафіолетова лампа для дезінфекції (УФ-лампа) дозволяє знищити COVID-19?

УФ-лампи не слід використовувати для стерилізації рук або інших ділянок шкірного покриву, оскільки УФ-випромінювання може викликати еритему шкіри.

  • Наскільки ефективно теплові сканери дозволяють виявляти заражених COVID-19?

Теплові сканери дозволяють ефективно виявляти осіб, у яких в результаті зараження COVID-19 розвинулася лихоманка. Однак виявити заражених людей до стадії лихоманки за допомогою цієї технології не можна. З моменту зараження до підвищення температури тіла проходить від двох до десяти днів.

  • Чи правда, що обробка поверхні всього тіла етанолом або хлорним вапном дозволяє знищити COVID-19?

Ні. Обробка всього тіла спиртом або хлорним вапном не знищить віруси, які вже проникли в організм. Розпилення таких речовин може завдати шкоди одягу і слизовим оболонкам (очам, ротовій порожнині). Слід пам’ятати, що як спирт, так і хлорне вапно, можуть бути ефективними засобами дезінфекції поверхонь, але використовувати їх необхідно у відповідних випадках і з дотриманням правил.

Для захисту від COVID-19 існує цілий ряд профілактичних заходів. Для початку необхідно регулярно обробляти руки спиртовмісним антисептиком або мити їх водою з милом.

  • Чи може регулярне промивання носа сольовим розчином захистити від зараження COVID-19?

Ні. Не існує наукових даних про те, що регулярне промивання носа сольовим розчином дозволяє захистити від COVID-19.

За деякими даними, регулярне промивання носа сольовим розчином може прискорити одужання при звичайній застуді. Однак докази ефективності регулярного промивання носа як засобу профілактики респіраторних інфекцій відсутні.

  • Чи захищає часник від зараження COVID-19?

Часник — корисний для здоров’я продукт, що володіє певними антибактеріальними властивостями. Проте в ході поточного спалаху не отримано жодних підтверджень щодо ефективності вживання часнику як засобу профілактики зараження COVID-19.

  • Чи правда, що COVID-19 можуть заразитися лише люди похилого віку або молодь?

Заразитися COVID-19 можуть представники всіх вікових категорій. Однак люди похилого віку й особи з супутніми захворюваннями (наприклад бронхіальною астмою, цукровим діабетом, захворюваннями серця), є більш схильними до підвищеного ризику розвитку тяжких форм коронавірусної інфекції.

ВООЗ рекомендує особам будь-якого віку вживати профілактичних заходів щодо захисту від зараження COVID-19, наприклад за допомогою дотримання гігієни рук та респіраторної гігієни.

  • Чи є антибіотики ефективним засобом профілактики COVID-19?

Ні, антибактеріальна терапія не є дієвою проти COVID-19. Антибіотики дозволяють лікувати тільки бактеріальні інфекції. COVID-19 — вірус, і, отже, антибіотики не слід використовувати для профілактики і лікування COVID-19.

Проте пацієнтам, госпіталізованим з інфекцією COVID-19, можуть призначатися антибіотики для лікування супутніх бактеріальних інфекцій.

  • Чи існують лікарські засоби, призначені для профілактики чи лікування COVID-19?

На сьогодні рекомендованих лікарських засобів, призначених для профілактики або лікування інфекції, викликаної новим COVID-19, немає.

Проте інфікованим пацієнтам повинна бути надана необхідна медична допомога для зменшення вираженості й усунення симптомів, а особам із тяжкими формами захворювання повинна забезпечуватися належна підтримувальна терапія. На сьогодні проводяться дослідження щодо створення специфічних лікарських засобів проти COVID-19.

  • World Health Organization (2020) Coronavirus disease (COVID-19) advice for the public: Myth busters, World Health Organization, Mar. 13.

Анна Хиць