COVID-19: проведення діалізу

30 березня 2020 о 15:38
1058

Актуальність


Хронічна хвороба нирок (ХХН) — це неспецифічний синдром, при якому розвивається поступова втрата основних функцій нирок внаслідок склерозування ниркової тканини на тлі хронічних захворювань нирок. З метою екстракорпоральної детоксикації пацієнтам із ХХН на постійній основі проводять ниркову замісну терапію (НЗТ) різними методами, серед яких найпоширеніший гемодіаліз (ГД). Враховуючи життєву необхідність постійного проведення ГД та підвищену вразливість пацієнтів із ХХН під час пандемії коронавірусної інфекції, необхідно суворо дотримуватися заходів для запобігання поширенню інфікування серед уразливої категорії пацієнтів та зниження летальності.

Інформування пацієнтів

З метою підготовки приміщень для проведення ГД та запобігання поширенню інфекції персоналу рекомендовано інформувати всіх пацієнтів центру щодо необхідності заздалегідь повідомляти про погіршення самопочуття та виникнення симптомів гострого респіраторного захворювання (ГРЗ). Щоб вчасно відокремити хворих на респіраторну інфекцію та звести час їхнього перебування у центрі до мінімуму, персоналу рекомендовано виявляти ознаки ГРЗ у пацієнтів на вході. Водночас пацієнтам у стабільному стані рекомендовано чекати на свою чергу для проведення діалізу за межами блоку або у власному авто та підтримувати з персоналом мобільний зв’язок.

Правила організації простору

Щоб зменшити поширення коронавірусу серед пацієнтів із ХХН, апарати для проведення ГД мають стояти на відстані не менше за 2 метри один від одного. Враховуючи високу контагіозність коронавірусу, для пацієнтів з симптомами респіраторної інфекції рекомендовано організувати окреме приміщення за зачиненими дверима. Якщо ізольованої кімнати немає, то пацієнта з респіраторними симптомами СDС рекомендувала розмістити таким чином, щоб відстань до інших апаратів була на менше 2 метрів з кожного боку. СDС не рекомендовано одночасне проведення ГД в одному приміщенні пацієнтам з ознаками ГРЗ та з поверхневим антигеном гепатиту В. Беручи до уваги конкретну ситуацію в центрі ГД, медичний персонал може надати пацієнту рекомендацію звернутися до лікарні швидкої медичної допомоги.

Правила персонального захисту

СDС акцентовано увагу на правильному використанні засобів персонального захисту. Для медичного персоналу обов’язкове використання масок для обличчя, гумових рукавичок, захисних окулярів та вдягання захисного халата поверх медичного одягу. Пацієнтам з ознаками респіраторної інфекції СDС рекомендується вдягати маску для обличчя, дотримуватись етикету кашлю та чхання, мити і дезінфікувати руки.

Проведення гемодіалізу у пацієнтів із підтвердженим COVID-19

  • рутинна обробка та дезінфекція обладнання згідно з клінічними протоколами та обробка поверхонь спиртовмісними засобами для дезінфекції;
  • рекомендована відстань між апаратами або будь-якими робочими поверхнями не менше 2 метрів;
  • припустиме одночасне проведення ГД у декількох пацієнтів із підтвердженим COVID-19, але з відокремленням їх від хворих на респіраторні інфекції іншої етіології.

Висновки

Таким чином, заходи спрямовані на запобігання поширенню інфекції серед вразливої категорії населення та запобігання виникненню ускладненого перебігу SARS-CoV-2.

  • Interim Additional Guidance for Infection Prevention and Control Recommendations for Patients with Suspected or Confirmed COVID-19 in Outpatient Hemodialysis Facilities (2020) Page last reviewed: Mar. 24, 2020. Content source: National Center for Immunization and Respiratory Diseases (NCIRD), Division of Viral Diseases.
  • https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/hcp/clinical-guidance-management-patients.html

Юлія Жарікова