COVID-19: затверджено новий стандарт медичної допомоги

30 березня 2020 о 11:30
9320

З 29 березня 2020 р. Україна працюватиме за оновленими медичними стандартами надання медичної допомоги хворим на COVID-19. Зокрема, Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) України оновило алгоритми амбулаторно-поліклінічної допомоги пацієнтам з підозрою на COVID-19.

Відповідні державні положення затверджені наказом МОЗ України від 28.03.2020 р. № 722 про «Організацію надання медичної допомоги хворим на коронавірусну хворобу (COVID-19)». Вони ґрунтуються на рекомендаціях Всесвітньої організації охорони здоров’я, оновлених після поширення хвороби за межі Китаю, та є адаптованими до потреб системи охорони здоров’я України.

Що регламентує наказ

Відповідно до цих алгоритмів, пацієнтів з легкою формою захворювання, які не мають ризику ускладнень, а також пацієнтів, що одужують та вже не потребують цілодобового нагляду лікарів, рекомендовано лікувати амбулаторно, тобто в домашніх умовах.

При цьому лікарі забезпечують постійний контроль поточного стану пацієнта і його контактних осіб телефоном та/або можуть здійснювати виїзні консультації з дотриманням правил інфекційного контролю. Медичні працівники, які надають медичну допомогу за місцем проживання, і контактні особи пацієнта обов’язково мають використовувати засоби індивідуального захисту.

Амбулаторне (домашнє) лікування суворо заборонене в разі, якщо пацієнт перебуває у групі ризику щодо розвитку ускладнень або має симптоми, що характеризують середньотяжкий і тяжкий перебіг.

До таких симптомів відносяться: ядуха (задишка); утруднене дихання; підвищення частоти дихальних рухів більше фізіологічної норми; кровохаркання; шлунково-кишкові симптоми (нудота, блювання, діарея); зміни психічного стану (сплутаність свідомості, загальмованість).

Зазначаємо, що ускладнення дихання при COVID-19 зазвичай розвиваються на другому тижні хвороби, тому медпрацівникам рекомендовано особливо активно спостерігати хворих саме в цей період.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами moz.gov.ua