COVID-19: терміни ізоляції осіб з імунодефіцитними станами

27 березня 2020 о 17:48
862

Актуальність

До пацієнтів з імунодефіцитними станами відносяться особи, які тривалий час застосовують препарати з імуносупресивною дією, реципієнти кісткового мозку або внутрішніх органів, особи зі спадковими імунодефіцитними станами, а також особи з погано контрольованою ВІЛ-інфекцією. У зв’язку з відсутністю достатньої кількості даних щодо особливостей перебігу коронавірусної інфекції на тлі імунодефіциту врахували накопичений досвід про перебіг інших респіраторних інфекцій, зокрема грипу, та дійшли висновку про можливе тривале виділення COVID-19 назовні особами з імунодефіцитними станами після зникнення клінічних симптомів.

Результати

Враховуючи накопичені дані про особливості перебігу грипу в осіб з імунодефіцитами, приймаючи рішення щодо припинення ізоляції для осіб з імунодефіцитними станами, які мають лабораторно підтверджений діагноз COVID-19, рекомендовано дотримуватися двох стратегій.

У разі відсутності можливостей провести тестування СDС рекомендовано стратегію, яка спирається на клінічні ознаки: нормалізація температури тіла впродовж трьох днів без застосування жарознижувальних засобів, зменшення вираженості кашлю та зникнення утруднень при диханні. Ізоляції рекомендовано дотримуватися як мінімум 7 днів від початку виникнення перших симптомів хвороби.

Якщо можливе проведення лабораторного тестування шляхом послідовної ланцюгової реакції, рішення при припинення ізоляції за рекомендацією СDС приймається після отримання принаймні двох послідовних негативних результатів тестування слизу з носоглотки з різницею у 24 год.

У разі лабораторно підтвердженого інфікування COVID-19 без виникнення клінічних симптомів СDС рекомендує дотримуватися ізоляції не менше 7 днів від дати отримання позитивного результату тесту.

Висновок

Таким чином, надані рекомендації ґрунтуються на припущенні, що після клінічного одужання ризик поширення інфекції оосбами з імунодефіцитними станами значно знижується.

  • Discontinuation of Home Isolation for Persons with COVID-19 (Interim Guidance) (2020) Page last reviewed: March 16, 2020. Content source: National Center for Immunization and Respiratory Diseases (NCIRD), Division of Viral Diseases (https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/hcp/disposition-in-home-patients.html).

Юлія Жарікова