Сьогодні до України мають прибути два літаки з медичними виробами для боротьби з COVID-19

27 березня 2020 о 12:10
1046

Президент України Володимир Зеленський у своєму зверненні до українців 26 березня 2020 р. поінформував про заходи, яких вживає влада для протидії поширенню COVID-19.

Прибуття літаків із медичним вантажем

Очікується прибуття літака з Південної Кореї, який має доставити 100 тис. тест-систем ПЛР, та літака з Китаю, який має доставити близько 200 тис. спеціальних медичних респіраторів, захисних костюмів для лікарів, 100 тис. ПЛР-тестів, апаратів штучної вентиляції легень, великої кількості масок для аптек.

«Після повернення, відстою та відпочинку екіпажу літак одразу вилетить у Китай за наступною партією. І подальша доставка буде здійснюватися саме в такому режимі.

(Прим. ред.один літак з медичним вантажем з Китаю вже прибув до України).

Розподіл медичних виробів по регіонах

Також запущено виробництво багаторазових захисних костюмів, і вже через три доби буде готова перша партія. Сьогодні в регіони України відправляється 10 тис. захисних респіраторів», — підкреслив Президент.

В. Зеленський також повідомив, що наразі знайдено понад 5 млн одноразових рукавичок.

«Уночі їх доставлять в області — разом із необхідними витратними матеріалами для апаратів ШВЛ та іншого медичного обладнання. У кожну обласну лабораторію розподілені необхідні реагенти — для того щоб здійснювати ПЛР-діагностику на місцях».

Організаційні заходи щодо протидії COVID-19

Найкращі українські вірусологи консультують колег з обласних лабораторій як у відеорежимі, так і безпосередньо відправляючись у регіони.

Окрім цього, Прем’єр-міністру України поставлено завдання вирішити питання так званих VIP-палат та скасувати всі нормативні акти, які цього вимагають.

«У нас не «совок», вибачте, і не буде ніяких люксових палат для «членів ЦК».

У жодного політика чи бізнесмена у державних та комунальних лікарнях не буде кращих умов, ніж у звичайного українця. Ви будете перебувати саме в тих палатах і тих лікарнях, які за 28 років ви побудували в цій країні. Можливо, тоді зрозумієте, як це — не мати можливості лікуватись у Швейцарії чи Ізраїлі.

Рівні умови стосуються абсолютно для всіх. Винятків не буде і для перших осіб держави: Президента, Прем’єр-міністра та Голови Верховної Ради.

А ще я наполегливо рекомендую керівникам медичних закладів не перетворюватися на готельєрів, не займатися торгівлею палатами чи облаштуванням ординаторських під перебування якихось «шишок». Інакше будуть санкції», — наголосив Президент України.

Підтримка медичних працівників

Щодня наші українські лікарі проводять регулярні консультації з китайськими медиками з Уханя та отримують досвід ефективної боротьби з коронавірусом. Ухвалено постанову про підвищення окладу медичних працівників, запроваджено погодинну оплату медикам, які протидіють коронавірусу. Є завдання вивести матеріальні компенсації на рівень з нашими військовими. Сьогодні кожен український лікар є «кіборгом», який стоїть на захисті здоров’я всієї нації. Ми зробимо все, щоб вони були максимально захищені та заохочені.

Позачергове засідання Парламенту

Також перед позачерговим засіданням Верховної Ради України, яке має відбутися в суботу, 28 березня 2020 р., В. Зеленський зустрівся з очільниками парламентських фракцій «Слуга Народу», «Батьківщина», «Опозиційна платформа — За життя», «Голос» та «Європейська Солідарність», а також депутатських груп «За майбутнє» та «Довіра». Глава Держави наголосив лідерам фракцій та груп на важливості забезпечення присутності всіх депутатів на позачерговому засіданні, оскільки перед Україною нині стоять великі виклики, і парламент має допомогти їх подолати.

«Ви бачите, яка складна ситуація у світі та в Україні. Ми робимо чимало, щоб вберегти українців від коронавірусу. Але питання не лише в масках та медицині. Нам потрібно захистити економіку, ухвалити цілу низку ініціатив, щоб допомогти бізнесу, працівникам важливих підприємств, соціально незахищеним верствам населення. Я прошу, щоб депутати прийшли в суботу проголосувати запропоновані ініціативи. Це їхня відповідальність — допомогти українцям у такі нелегкі часи», — сказав Президент.

В. Зеленський обговорив із парламентарями можливий порядок денний і детальніше розповів про ініціативи з метою збереження економіки та підтримки України. Він також поінформував про заходи, яких вживає держава для запобігання поширенню COVID-19.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами president.gov.ua