COVID-19: лабораторне тестування

26 березня 2020 о 17:56
527

Актуальність

Враховуючи високу вірулентність штаму вірусу з сімейства Coronaviridae, яка спричинила стрімке поширення інфекції світом, Центр контролю та профілактики захворювань  (CDC) рекомендує проводити тестування для підтвердження діагнозу COVID-19 та SARS-2 для виявлення контактних осіб з метою зменшення поширення інфекції.

Показання, методи та інструменти 

Тестування на коронавірус рекомендовано проводити в лікарняних або незалежних лабораторіях без вживання додаткових заходів безпеки незалежно від часу виникнення перших ознак хвороби. Основним методом тестування визнано проведення полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР). Враховуючи спорідненість вірусу до епітелію дихальних шляхів, для проведення ПЛР виконують забір слизу з носоглотки, ротоглотки, аспірату з трахеї та бронхів. Для підтвердження випадку коронавірусної інфекції з ускладненим перебігом SARS-CoV-2 рекомендовано тестувати слиз із носоглотки.

Для забору слизу СDC рекомендується використовувати бавовняні тампони на пластиковій паличці, оскільки тампони з альгінатного та деревинного волокна спричиняють противірусну дію та пригнічують ПЛР.

Забір матеріалу з верхніх дихальних шляхів

При проведенні назофарингеальної проби тампон рекомендовано помістити в носовий хід паралельно піднебінню, витримати декілька секунд та розмістити в контейнері з фізіологічним розчином.

Для тестування орофарингеальної проби рекомендовано зібрати 2–3 мл слизу із задньої стінки глотки. При проведенні обох проб тампони розміщують у різних контейнерах.

Забір матеріалу з нижніх дихальних шляхів

У разі підозри на ускладнений перебіг SARS-CoV-2 у пацієнтів із продуктивним кашлем за рекомендацією CDC проводять забір мокротиння без застосування засобів, які стимулюють його відходження. Після полоскання рота водою, слиз відкашлюють до стерильного сухого контейнера або чашки із кришкою.

У пацієнтів, які отримують респіраторну терапію, для тестування рекомендовано забрати 2–3 мл аспірату із трахеї та бронхів під час проведення бронхо-альвеолярного лаважу.

Зберігання і транспортування матеріалу

Зібраний матеріал CDC рекомендує зберігати 72 год при температурі 2–8 °C та в разі необхідності транспортувати в пакеті з льодом і належним чином оформленою етикеткою. У разі відтермінування тестування з будь-якої причини матеріал зберігають при температурі –70 °C або нижче.

  • Interim Guidelines for Collecting, Handling, and Testing Clinical Specimens from Persons for Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) (2020). Page last reviewed: Mar. 25.
  • Content source: National Center for Immunization and Respiratory Diseases (NCIRD), Division of Viral Diseases.
  • https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-nCoV/lab/guidelines-clinical-specimens.html

Юлія Жарікова