«Фіолетовий день» в медицині: епілепсія та епілептична енцефалопатія

26 березня 2020 о 17:00
1173

Сьогодні, 26 березня, в усьому світі відзначається день хворих на епілепсію. Розвиток епілептичної енцефалопатії (ЕЕ), перш за все, спричинений генетичними факторами. Генетичний ландшафт ЕЕ формується завдяки високопродуктивному секвенуванню, що дає можливість відкриття нових ЕЕ-асоційованих генів та виявлення так званих de novo патогенних варіантів. Необхідно зазначити, що саме аутосомно-рецесивний тип успадкування, на долю якого випадає до 13%, пов’язаний із розвитком ЕЕ. Невелика підгрупа генів, яка є джерелом генів de novo, пов’язана з рецесивним типом успадкування. Патогенні варіанти Х-зв’язаних генів ідентифікуються як у чоловіків, так і у жінок, можливо, внаслідок недостатності Х-хромосомної інактивації. Загалом секвенування екзома надало змогу проведення молекулярної діагностики пацієнтів з ЕЕ, але все ще є відкриті питання, що потребують вирішення. Численні фактори спричиняють «втрату» етіології, появу мозаїцизму, епігенетичний та олігогенетичний типи успадкувань. Розвиток ЕЕ, як вважалося раніше, зумовлений рядом екологічних факторів; наразі ж відомо, що розвиток викликаний генетичними причинами. Цей спектр порушень характеризується виникненням ранніх рефлекторних нападів, які також виникають у період регресії або плато. Пацієнти з ЕЕ мають високий рівень супутніх захворювань — розумову відсталість, порушення аутистичного спектра та поведінкових проблем. Поточна генетична архітектура, яка базується на останніх результатах досліджень, представлена нижче (таблиця).

Таблиця. Гени, що успадковуються за аутосомно-рецесивним типом або виникають de novo, асоційовані з розвитком ЕЕ

Ген
Мутація de novo
Патогенний механізм de novo
Аутосомно-рецесивний тип наслідування
CACNA1A Розвиток ЕЕ Гаплоїдна недостатність Прогресуюча зорова атрофія, атрофія мозку та мозочку
GRIN1 Розвиток ЕЕ та білатеральної полімікрогирії Домінантнегативна мутація Розумова відсталість та аутизм
SCN1B Генералізована епілепсія з фібрильними судомами (ГЕФС+), скронева епілепсія (СЕ) Гаплоїдна недостатність Розвиток ЕЕ
SLC1A2 Розвиток ЕЕ Домінантнегативна мутація Розвиток ЕЕ із зоровою атрофією
STXBP1 Розвиток ЕЕ Гаплоїдна недостатність Розвиток ЕЕ
KCNMA1 Епілепсія, пароксизмальна дискінезія та затримка розвитку Мутації типу
gain-of-function
Розвиток ЕЕ та мозочкова атрофія

Примітка. Генералізована епілепсія з фібрильними судомами відноситься до спадкових захворювань генетичної природи та успадковується за аутосомно-домінантним типом з неповною пенетрантністю. Причина розвитку захворювання полягає у виникненні мутацій у генах SCN1B, SCN1A, SCN2A та GABRG2. Саме ці гени відповідають за синтез потенціалзалежних натрієвих каналів, основна функція яких полягає у проведенні нервових імпульсів, регуляції розслаблення та скорочення м’язових волокон. Пароксизмальні дискінезії найчастіше детерменовані генетично.

  • Happ H., Carvill G. (2020) A 2020 View on the Genetics of Developmental and Epileptic Encephalopathies. https://orcid.org/0000-0002-8266-266X.
  • https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/1535759720906118

Катерина Приходько-Дибська