COVID-19 і туберкульоз: пацієнти у групі ризику

25 березня 2020 о 18:02
1036

Як ми вже повідомляли, 24 березня в Україні, так само як і в світі, відзначається, День боротьби з туберкульозом. Саме 24 березня 1882 р. німецький мікробіолог Роберт Кох повідомив про відкриття збудника туберкульозу, за що й був у 1905 р. відзначений Нобелівською премією з фізіології та медицини.

Ситуація в Україні

За даними ВООЗ, Україна посідає друге місце у світі за поширеністю туберкульозу з широкою лікарською стійкістю. Зважаючи на актуальність проблеми для України, медичні послуги з діагностики та лікування туберкульозу увійшли до Програми медичних гарантій — переліку послуг, які держава гарантує пацієнту. Програма медичних гарантій у повному обсязі стартує 1 квітня 2020 р. НСЗУ укладає договори на надання послуг з діагностики та лікування туберкульозу з профільними закладами по всій країні. На 9 міс 2020 р. на лікування дорослих і дітей з туберкульозом у Програмі медичних гарантій передбачили 835 млн 831 тис. грн. Ці кошти НСЗУ виплатить тим закладам, які укладуть договір на надання цих послуг. За лікування одного пацієнта НСЗУ заплатить медичному закладу 20 663 грн.

Коментар Оксани Мовчан

Як повідомила О. Мовчан, керівник НСЗУ, жоден пацієнт із туберкульозом, який потребує медичної допомоги, не залишиться без неї. У нього буде вибір серед багатьох лікарень, адже зі стартом Програми медичних гарантій на рівні спеціалізованої медичної допомоги принцип «гроші йдуть за пацієнтом» буде працювати не лише на первинній ланці медичної допомоги. Пацієнт вибере заклад, в якому захоче лікуватися, а НСЗУ заплатить за це лікування закладу за договором. Тариф включає діагностику, лікування в амбулаторних умовах та умовах стаціонару. Лікарські засоби закуповуються за централізованими програмами МОЗ України.

Пацієнти у групі ризику

За словами головної лікарки Одеського обласного центру соціально значущих хвороб Одеської облради Світлани Єсипенко, в Україні на сьогодні спостерігається стабілізація ситуації з поширенням туберкульозу. Водночас залишається проблема мультирезистентних форм.

Пандемія коронавірусу, що накладається на високі рівні поширення туберкульозу, може мати тяжкі наслідки. Про це свідчить досвід Китаю, який успішно протидіє епідемії COVID-19. Водночас у цій країні виникли проблеми з діагностикою туберкульозу та забезпеченням лікування цієї хвороби. Під час пандемії коронавірусу хворі на туберкульоз входять до групи ризику. У них вже наявне ураження легеневих тканин. Для цих пацієнтів найголовніше — самоізоляція вдома.

«Для нас, медиків, важливо організовувати дистанційне лікування під контролем та безперебійне забезпечення хворих на туберкульоз необхідними ліками. Саме над цим ми активно працюємо. Зараз ми переформатовуємо свою роботу для того, щоб жоден із наших пацієнтів не був відірваний від лікування на період пандемії коронавірусу», — наголосила С. Єсипенко.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами nszu.gov.ua