Нові рішення Уряду у сфері охорони здоров’я

25 березня 2020 о 17:53
2217

Уряд України на черговому засіданні 25 березня 2020 р. прийняв низку важливих рішень у сфері охорони здоров’я.

Введення надзвичайної ситуації та продовження карантину

Кабінет Міністрів України запровадив режим надзвичайної ситуації на всій території України на 30 днів, до 24 квітня 2020 р., та продовжив карантин на цей період.

«Уряд діє за визначеним планом боротьби з поширенням коронавірусної інфекції. І сьогоднішнє рішення зумовлене тим, що випадки захворювання на COVID-19 вже виявлені в 13 областях та місті Києві», — зазначив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Він наголосив, що режим надзвичайної ситуації не обмежує конституційні права громадян, а лише консолідує зусилля для подолання загрози.

Також Д. Шмигаль зазначив, що Уряд у боротьбі з поширенням коронавірусної інфекції діє за визначеним планом. Крім того, співпрацює в цьому питанні з міжнародними партнерами. Напередодні був проведений перший телеміст з китайськими лікарями, які поділилися своїм досвідом. Також разом з офісом Президента ведеться робота для збільшення поставок тестів в Україну.

Заступника міністра охорони здоров’я, головного державного санітарного лікаря призначено керівником робіт з ліквідації наслідків медико-біологічної надзвичайної ситуації природного характеру державного рівня.

Посилення обмежувальних заходів щодо протидії поширенню COVID-19

Також Кабінет Міністрів України посилив обмежувальні заходи, спрямовані на запобігання поширенню в Україні вірусу COVID-19.

Постанова, ініційована міністром охорони здоров’я України Іллею Ємцем, передбачає, що заклади охорони здоров’я матимуть право здійснювати:

  • обов’язкове медичне обстеження осіб, які мають симптоми COVID-19 або перебували в контакті з особами, яким встановлено діагноз COVID-19, якщо ці особи відмовляються від обстеження в добровільному порядку;
  • проводити обов’язкову госпіталізацію цих осіб;
  • призначати карантин особам, яким встановлено діагноз COVID-19 та які ухиляються від лікування в добровільному порядку.

Крім того, Міністерство охорони здоров’я України має розробити та затвердити порядки обов’язкової госпіталізації осіб, яким встановлено діагноз (або підозру) COVID-19 та які ухиляються від лікування, обстеження та перебування на карантині (самоізоляції) в добровільному порядку, а також обов’язкової самоізоляції осіб, яким встановлено діагноз (або підозру) COVID-19, та їх контактних осіб.

Водночас Національна поліція та Національна гвардія забезпечуватимуть охорону громадської безпеки і порядку на прилеглій території об’єктів, на яких проводяться заходи з обов’язкового обстеження, госпіталізації або карантину.

Субвенція місцевим бюджетам у сфері охорони здоров’я

З 1 квітня 2020 р. місцеві бюджети отримають субвенцію на підтримку окремих закладів та заходів у системі охорони здоров’я.

«Це важливий крок, який дозволить забезпечити безперервність надання необхідних медичних послуг українцям в умовах трансформації системи охорони здоров’я України», — наголосив І. Ємець.

Згідно з документом, передбачається виділення коштів:

  • 651,4 млн грн — на забезпечення лікування хворих на цукровий та нецукровий діабет у ІІ та ІІІ кварталах;
  • 173 млн грн — на утримання регіональних центрів громадського здоров’я;
  • 905,8 млн грн — на фінансову підтримку окремих закладів охорони здоров’я вторинного та третинного рівня, які уклали договори з НСЗУ;
  • 1,5 млрд грн — на фінансування будинків дитини, закладів служби крові, МСЕКів, бюро судмедекспертизи, баз спецмедпостачання, проведення судово-психіатричної експертизи, патологоанатомічних бюро та закладів надання психіатричної допомоги;

Також, відповідно до постанови, Міністерство охорони здоров’я спільно з Національною службою здоров’я України повинні протягом трьох місяців здійснити аналіз реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування та надати Кабінетові Міністрів України пропозиції щодо удосконалення.

Трансплантація стовбурових клітин

Кабінет Міністрів України прийняв ініційовану Міністерством охорони здоров’я постанову, яка затверджує порядок отримання і надання стовбурових клітин та обміну інформацією щодо наявних анатомічних матеріалів людини, призначених для трансплантації.

«Це рішення Уряду дасть можливість шукати донора кісткового мозку серед 37 млн донорів світового реєстру, що дозволить уже цього року почати неродинні трансплантації кісткового мозку в Україні», — заявив міністр охорони здоров’я І. Ємець.

Окрім іншого, Порядок визначає вимоги:

  • до підбору донорів чи донорських зразків;
  • до отримання та надання стовбурових клітин;
  • до обміну інформацією щодо наявних анатомічних матеріалів людини у вигляді стовбурових клітин, призначених для трансплантації, з метою забезпечення прав донорів і реципієнтів, захисту їхнього здоров’я та персональної інформації.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами kmu.gov.ua, moz.gov.ua