COVID-19: заходи, спрямовані на соціальне дистанціювання у період пандемії

25 березня 2020 о 13:02
3748

Соціальне дистанціювання — запобіжний захід, спямований на мінімізацію контактування з іншими людьми та розповсюдження COVID-19. Наразі є кілька типів заходів, розподілених на категорії, що представлені нижче.

Заходи, спрямовані на соціальне дистанціювання та їх обґрунтування на груповому та індивідуальному рівнях

  1. Ізоляція хворих.
  • У разі підтверджених випадків захворювання на COVID-19 або підозри на її наявність необхідна ізоляція на 7–12 днів або доти, поки не зникнуть симптоми чи, навпаки, хвороба не загостриться (госпіталізація). При відносно легкому перебігу інфекції достатньо самоізоляції.
  • Оскільки хвороба набула всесвітнього поширення, необхідне надання рекомендацій на індивідуальному рівні — залишатися вдома.
  • Ізоляція може мати добровільний чи примусовий характер.

Ізоляція спрямована на розподіл хворих і здорових людей з метою запобігання розповсюдженню COVID-19.

  1. «Карантин контактів».
  • Особи, які мали високий або низький ризик контактування із хворими, в яких підтверджений COVID-19, повинні пройти карантин.
  • Карантин може мати добровільний чи примусовий характер.

Заходи щодо самоізоляції у період карантину можуть відбуватися вдома чи в іншому безпечному місці. Протягом цього періоду необхідно моніторити зміни стану здоров’я: у разі виникнення симптомів захворювання — діагностування тест-системами необхідно провести в найкоротші терміни.

Самоізоляція та запобігання контактуванню зі здоровими людьми необхідні навіть у разі безсиптомного чи субклінічного перебігу хвороби.

  1. Рекомендація залишатися вдома.

Подібні рекомендації надаються на громадському рівні: необхідно залишатися вдома, уникати місць великих скупчень людей та близьких контактів з людьми високого ризику захворюваності.

Добровільне соціальне дистанціювання, особливо груп осіб високого ризику захворюваності необхідне з метою зменшення передачі інфекції, запобігання росту поширення інфекції і внаслідок цього — зниження тиску на систему охорони здоров’я.

  1. Закриття навчальних закладів (шкіл, університетів).

Мета подібних заходів — запобігання контактуванню серед дітей. У дослідженнях у період спалаху грипу такі заходи сприяють зниженню захворюваності на ранніх стадіях та повинні продовжуватися, доки не піде на спад циркуляція патогенного збудника.

  1. Робочі місця.

Необхідне закриття офісів, заводів, торговельних центрів, сільськогосподарського виробництва, будівництва, ресторанів, спортивних клубів, транспорту тощо.

Перехід на віддалену роботу або на роботу позмінно з метою уникнення контактування серед працівників.

  1. Заходи, спрямовані на спеціальні групи населення

Подібні заходи спрямовані на обмеження кількості відвідувачів та контактів, наприклад у закладах довгострокового перебування груп осіб літнього віку, людей зі спеціальними потребами, психічно хворих, безпритульних, ув’язнених.

  1. Скасування масових заходів.

Закриття театрів, кінотеатрів, спортивних комплексів, фестивалів, конференцій тощо.

  1. Закриття кордонів.

Наразі є деяка невизначеність щодо ефективності заходів, спрямованих на соціальне дистанціювання з метою контролю поширення COVID-19. Однак спроможність вірусу досягати пікової величини епідемії та її затримки на певному рівні, свідчать про те, що чим раніше будуть впроваджені такі заходи в контексті локальної епідеміологічної ситуації, тим швидше динаміка захворювання піде на спад. Крім того, комбінація одразу декількох заходів підвищить ефективність боротьби з вірусною інфекцією. Дані спостережень та аналіз минулих пандемій (наприклад пандемії грипу) та досвіду боротьби з COVID-19 у Китаї свідчить про те, що раннє, скоординоване, рішуче, швидке та всеохоплююче проведення заходів соціального дистанціювання, вірогідніше за все, буде ефективним у гальмуванні поширення інфекції.

  • European Centre for Disease Prevention and Control (2020) Considerations relating to social distancing measures in response to COVID-19 – second update https://www.ecdc.europa.eu/en/publications-data/considerations-relating-social-distancing-measures-response-covid-19-second

Катерина Приходько-Дибська