COVID-19 в акушерстві

24 березня 2020 о 16:27
9020

Актуальність

Висока вірулентність окремих штамів вірусів сімейства Coronaviridae спричиняє стрімке поширення та ускладнений перебіг коронавірусної інфекції серед дорослого населення. У зв’язку з недостатнім клінічним досвідом щодо впливу коронавірусу на імунну систему новонароджених та можливого ступеня тяжкості перебігу інфекції у немовлят серед медичних працівників виникає багато запитань щодо організації перебування у пологовому відділенні інфікованої матері та дитини. Рекомендації надані з акцентуванням на можливість організації умов для спільного перебування матері й дитини та збереження грудного вигодовування.

Результати

Вагітні із клінічними ознаками респіраторної інфекції та лабораторно підтвердженим COVID-19, а також ті, які мали контакт з інфікованими особами, щоб дістатися пологового будинку, мусять викликати швидку допомогу.

Під час перебування інфікованої чи хворої на коронавірусну інфекцію жінки у відділенні рекомендовано обмежити кількість відвідувачів, і згідно з протоколами щодо ведення вагітних та породілей з респіраторними інфекціями та грипом.

Внаслідок недостатніх клінічних даних щодо тяжкості перебігу коронавірусної респіраторної інфекції у немовлят після пологів рекомендовано тимчасово відокремити новонародженого від хворої матері до приміщення, яке відповідає певними вимогам. При догляді за дитиною персоналу або здоровому члену родини рекомендовано користуватися засобами індивідуального захисту: маскою на обличчя, рукавичками, халатом та захисними окулярами. Рішення щодо тривалості ізоляції приймаються в кожному випадку індивідуально із залученням лікарів-інфекціоністів, які оцінюють тяжкість перебігу хвороби у породіллі та результати тестування на COVID-19, SARS-CoV-2.

У разі неможливості організації окремого приміщення для ізоляції новонародженого припустиме спільне перебування хворої матері та дитини в одній кімнаті зі встановленням фізичного бар’єра, який створює відстань між матір’ю та дитиною не менше двох метрів. Перед будь-яким контактом з малюком обов’язкове ретельне миття рук та постійне використання маски для обличчя.

Під час перебігу хвороби матері рекомендовано зціджувати молоко та годувати ним дитину з пляшечки з дотриманням норм гігієни. При задовільному стані жінка може годувати грудьми самостійно з обов’язковим використанням маски для обличчя та попереднім ретельним миттям рук.

Виписка з пологового будинку проводиться за рекомендаціями, наданими у клінічних протоколах щодо виписки породілей з ознаками респіраторної інфекції.

Висновки

Таким чином, рішення щодо розділення новонародженого та породіллі з лабораторно підтвердженим COVID-19 після пологів залишається на розсуд лікаря.

Юлія Жарікова