Ібупрофен і коронавірус COVID-19

24 березня 2020 о 14:17
2587

Актуальність

Жарознижувальні та протизапальні лікарські засоби знайшли досить широке застосування як серед лікарів для лікування в разі різних захворювань, так і серед населення як ефективні знеболювальні та жарознижувальні засоби. Широкий клінічний спектр дії цієї групи препаратів включає знеболювальний, жарознижувальний і протизапальний ефекти, сприяє зменшенню вираженості гострого болю, лихоманки та запалення. Саме ці властивості зазначеної групи препаратів створили умови їх широкого клінічного застосування. При цьому вони здебільшого, на відміну від глюкокортикоїдів, забезпечують достатній протизапальний ефект за відсутності небажаних проявів, характерних для стероїдів. Однак їх призначення при деяких інфекційних станах, особливо викликаних вірусною інфекцією, може мати негативний вплив. На що потрібно звертати увагу особливо у разі інфікування коронавірусом COVID-19. Це захворювання, одна із клінічних ознак якого — висока температура тіла, а призначення жарознижувальних препаратів входить у комплекс лікувальних засобів. Призначення з цією метою ібупрофену викликало значну хвилю необґрунтованих нарікань у медійному просторі, що дало привід подачі цієї інформації.

Що відомо

Як наголошує виробник, компанія Reckitt Benckiser (RB), їй відомо про нещодавні публікації в соціальних медіа, які викликають занепокоєння щодо використання стероїдів та нестероїдних протизапальних препаратів (НПЗП), включаючи для полегшення симптомів COVID-19.

На основі всієї наявної інформації на сьогодні не існує підтверджених наукових доказів, що пов’язують застосування безрецептурного ібупрофену із загостренням перебігу коронавірусу COVID-19.

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) у своєму зверненні підтвердила, що на основі наявної на сьогодні інформації ВООЗ не надає рекомендацій проти застосування ібупрофену. А також консультується з лікарями, які лікують пацієнтів із COVID-19, і не має повідомлень про будь-які негативні ефекти ібупрофену у цих хворих, крім уже відомих побічних явищ, які обмежують його застосування у певних груп людей.

З настанови Європейського агентства з лікарських засобів (EMA), виходить,  що «на сьогодні немає науково обґрунтованих доказів, які б доводили звʼязок між ібупрофеном та погіршенням самопочуття при COVID-19». Повна заява EMA доступна на сайтах організації та містить такі пункти.

Починаючи лікування у разі лихоманки або болю при COVID-19, пацієнти та медичні працівники повинні розглянути всі доступні варіанти лікарських засобів, включаючи парацетамол та НПЗП.

  • Відповідно до національних рекомендацій, прийнятих у країнах Європейського Союзу щодо лікування, пацієнти та медичні працівники можуть продовжувати застосовувати НПЗП (наприклад ібупрофен), згідно із затвердженою інформацією про лікувальний засіб.
  • Наразі немає причин, щоб пацієнти, які приймали ібупрофен, припиняли лікування з огляду на вищезазначене. Це особливо важливо для пацієнтів, які приймають ібупрофен або інші НПЗП при хронічних захворюваннях.

Представники компанії-виробника наголошують

Безпека споживачів є нашим найголовнішим пріоритетом. Ібупрофен — це добре вивчена та широко відома діюча речовина, яка протягом багатьох років безпечно використовується проти жару та болю та вже більше 30 років доступна як безрецептурний лікарський засіб.

Як і для будь-яких інших ліків, ми нагадуємо нашим споживачам про необхідність уважно читати й дотримуватися інструкцій для медичного застосування лікарських засобів. У разі виникнення додаткових запитань — проконсультуйтеся з лікарем.

Як відповідальна та науково орієнтована компанія, ми співпрацюємо з відповідними органами охорони здоров’я та обіцяємо передавати будь-яку додаткову інформацію, необхідну для безпечного застосування нашої продукції, у разі потреби.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами [email protected]

Олександр Осадчий