SARS-CoV-2: рекомендації щодо ведення контактних осіб

24 березня 2020 о 10:48
3032

Актуальність

Вірус сімейства Coronaviridae спричинив епідемію ускладненої респіраторної інфекції в китайському місті Ухань, яка поширилася на інші країни. Враховуючи накопичені дані щодо високої вірулентності коронавірусу, розроблено особливі заходи, спрямовані на припинення поширення вірусу серед населення та зниження рівня летальності для групи ризику, до якої входять люди віком старше 60 років та особи з хронічною патологією серця, легень і нирок. Встановлено, що суворі карантинні заходи не завжди зумовлюють бажаний результат, тому що не дозволяють відстежувати контакти заражених осіб. Зважаючи на ці обставини, тестування та обмежувальні заходи для певних груп населення виявилися ефективнішими у припиненні поширення хвороби.

Резюме

Для зменшення розповсюдження інфекції Центри з контролю та профілактики захворювань в США (ЦКПЗ, Centers for Disease Control and Prevention — CDC) рекомендовано впроваджувати карантин у тих локаціях, де виявили підтвердження зростання кількості випадків коронавірусної інфекції лабораторними методами.

Усіх, хто контактує з особами без клінічних симптомів, але з підтвердженим лабораторним шляхом коронавірусом, ділять на три групи щодо ризику розвитку SARS-CoV-2:

  • високий ризик: співмешканці, інтимні партнери, доглядачі хворих на ГРВІ з лабораторно підтвердженим діагнозом SARS-CoV-2;
  • середній ризик: мандрівники, які повернулися з країн з високим ступенем поширення захворювання на SARS-CoV-2, або мандрівники з круїзних лайнерів;
  • невисокий ризик: особи, які знаходилися в одному приміщенні з людьми, в яких лабораторно підтвердили коронавірусну інфекцію, але без клінічних симптомів (приміщення навчальних класів, приймальні відділення лікарень, приміщення поліклінік).

Особам, які перебувають у близькому контакті із зараженим коронавірусною інфекцією, рекомендований карантин, тестування для виявлення коронавірусу, вимірювання температури тіла двічі на день, обов’язкове використання маски для обличчя та за необхідності — переміщення виключно у медичному транспорті. Усі поїздки з комерційними або іншими цілями цим особам проводити не рекомендовано.

ЦКПЗ не рекомендує проводити тестування чи призначати будь-яке превентивне лікування, у разі якщо контактна особа відноситься до групи з середнім або низьким ризиком щодо розвитку SARS-CoV-2.

Мандрівникам, які повернулися з країн, де поширені випадки коронавірусної інфекції, рекомендовано залишатися вдома, при контакті з людьми підтримувати відстань не менше двох метрів, двічі на день вимірювати температуру тіла та при перших ознаках ГРВІ зв’язатися з лікарем для отримання рекомендацій щодо лікування.

Пасажирам круїзних лайнерів рекомендовано залишатися вдома чи в місцях, виділених для обсервації не менше 14 днів, проводити моніторинг стану шляхом вимірювання температури тіла двічі на день, обов’язково використовувати маски для обличчя, а в разі виникнення симптомів хвороби — переміститися до лікарні виключно на медичному транспорті.

Висновки

Таким чином, ізоляція, обсервація та моніторинг осіб з вірогідним або лабораторно підтвердженим коронавірусом без маніфестації клінічних симптомів респіраторної інфекції може бути ефективним засобом для припинення поширення коронавірусу.

  • Interim US Guidance for Risk Assessment and Public Health Management of Persons with Potential Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) (2020) Exposures: Geographic Risk and Contacts of Laboratory — confirmed Case. Updated Marc. 22.
  • https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/php/risk-assessment.html

Юлія Жарікова