COVID-19: дослідження ефективності противірусних препаратів

24 березня 2020 о 10:24
1115

Актуальність та результати

Незважаючи на масштабне поширення коронавірусної інфекції та накопичення клінічних результатів щодо складності її перебігу, до сьогодні жоден з лікарських препаратів не був затвердженим як засіб етіотропної терапії, а патогенетичне лікування складалося з призначення респіраторної терапії та введення обмежень з метою профілактики поширення інфекції. У зв’язку з відсутністю достатнього клінічного досвіду дослідження мали встановити доцільність застосування противірусних препаратів під час перебігу ускладненої коронавірусної інфекції SARS-CoV-2.

Методи та результати

Ремдезевір

Досліджували дію ремдезевіру — препарату з широкою противірусною активністю — у пацієнтів віком старше 18 років з ускладненим перебігом SARS-CoV-2 та учасників контрольної групи. Встановлено, що ремдезевір дозволяє контролювати розмноження коронавірусу в організмі людини шляхом пригнічення реплікації вірусу, але активність проти штаму SARS-CoV-2 була показана виключно in vitro.

На сьогодні вивчення клінічної ефективності препарату триває у групі пацієнтів віком старше 18 років, з підтвердженою рентгеном пневмонією та біохімічними показниками:

  • аланінтрансфераза чи аспартаттрансфераза — п’ятикратне перевищення норми;
  • показник гломерулярної фільтрації <30.

Гідроксихлорохін та хлорохін

Засоби відносять до антипротозойних препаратів із неспецифічною протизапальною дією, які  виявили активність проти вірусів сімейства Coronaviridae, включно SARS-CoV-2 in vitro. Результати одного рандомізованого дослідження, проведеного в Китаї, свідчать про позитивний досвід від застосування хлорохіну в пацієнтів з ускладненим перебігом SARS-CoV-2 порівняно з контрольною групою. З урахуванням позитивного ефекту від застосування антипротозойних препаратів та профілю безпеки хлорохіну та гідрохлорохіну включення цих препаратів до схем терапії рекомендовано в декількох країнах.

Інші препарати з противірусною дією

Клінічний досвід китайських лікарів не підтвердив доцільності застосування лопінавір/ритонвіру у схемах лікування хворих на коронавірусну інфекцію з ускладненим перебігом SARS-CoV-2.

Висновки

Необхідно продовжити дослідження дії препаратів у хворих з ускладненим перебігом SARS-CoV-2, щоб отримати достовірні результати стосовно безпеки та клінічної користі застосування, а також для з’ясування оптимальних доз і тривалості лікування зазначеними препаратами.

Юлія Жарікова