Профілактика розвитку COVID-19: лікарський засіб на основі інгібітора протеази

23 березня 2020 о 12:53
6081

Коронавіруси — родина вірусів, що нараховує близько 40 видів РНК-вмісних вірусів. Нині відомо декілька циркулюючих штамів зазначених збудників, у тому числі SARS-CoV-2, відповідальний за спалах пандемії 2019–2020 рр. Коронавірус SARS-CoV-2 тісно пов’язаний з вірусом SARS, збудником відповідного спалаху інфекційних респіраторних захворювань у період 2002–2003 рр. Донині пошуки ефективних етіопатогенетичних лікарських засобів та вакцин тривають.

Шляхи запобігання розвитку COVID-19

Нещодавно групою вчених під керівництвом науковців відділу інфекційної біології Інституту вивчення приматів імені Лейбніца (Infection Biology Unit, Leibniz Institute for Primate Research), Німеччина, у співдружності з їх колегами з Німецького центру інфекційних досліджень (German Centre for Infection Research), Німеччина, Інституту вірусології Університету ветеринарної медицини в Ганновері (Institute of Virology, University of Veterinary Medicine Hannover), Німеччина, та Інституту Роберта Коха (Robert Koch Institute), Німеччина, було досліджено механізм інфікування вірусом SARS-CoV-2 клітин макроорганізму, а також розглянуто потенційні можливості блокування цього процесу.

Результатом пошуку стала ідентифікація клітинного протеїну, який відіграє надважливу роль на етапі проникнення SARS-CoV-2 у пневмоцити легень. За попередніми висновками дослідниками продемонстровано, що внутрішньоклітинна пенетрація SARS-CoV-2 потребує наявності протеази TMPRSS2, яка присутня в організмі людини. Зазначена протеаза, на думку авторів наукової роботи, власне і є потенційною мішенню терапевтичного впливу.

Перспективний препарат

На основі раніше проведених клінічних спостережень, якими встановлено здатність такого лікарського засобу, як камостат мезилату, блокувати активність протеолітичного ферменту TMPRSS2, вчені провели дослідження ефективності застосування зазначеного лікарського засобу запобігати інфікуванню SARS-CoV-2 альвеолоцитів. У ході дослідження проведено тестування ефектів впливу камостату мезилату на здатність SARS-CoV-2, виділеного від пацієнта, проникати в легеневі клітини. Нині цей лікарський засіб офіційно зареєстрований в Японії як препарат, що застосовується в переліку терапевтичних призначень у пацієнтів із панкреатитом.

Керівник представленого дослідження Маркус Хоффман (Markus Hoffmann), зазначив: «Отримані нами попередні результати свідчать про те, що камостат мезилату може застосуватися з превентивною метою, сприяючи запобіганню розвитку COVID-19. Однак практична реалізація цих висновків наразі потребує організації системних клінічних досліджень з метою прогнозування можливих переваг та ризиків, пов’язаних з ефективністю та безпекою призначення активної сполуки саме пацієнтам, інфікованим SARS-CoV-2».

Водночас автори зауважили, що протеаза TMPRSS2 може бути лише одним з багатьох протеолітичних ензимів, які контролюють пенетрацію вірусу. Це означає, що вибіркове блокування TMPRSS2 буде неефективним, оскільки інші протеази функціонуватимуть за принципом резервних копій, дозволяючи вірусу проникати у клітини макроорганізму. Це є одним з першочергових обмежень, які супроводжують проведення досліджень in vitro. Тому пошук відповідей на ці запитання неминуче потребує використання клінічних зразків від пацієнтів та моделювання патологічного процесу в організмі живих істот. Стаття за матеріалами представленого дослідження опублікована у виданні «Cell» 5 березня 2020 р.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

  • Hoffmann M., Kleine-Weber H., Schroeder S. et al. (2020) SARS-CoV-2 Cell Entry Depends on ACE2 and TMPRSS2 and Is Blocked by a Clinically Proven Protease Inhibitor. Cell, Mar. 5. DOI: 10.1016/j.cell.2020.02.052.

Наталія Савельєва-Кулик