Медична реформа: Харківська обласна лікарня готова до другого етапу

20 березня 2020 о 17:03
579

Харківська обласна клінічна лікарня готова увійти в наступний етап медичної реформи. На сьогодні заклад подав заяви на 15 пакетів медичних послуг, серед них — медична допомога при пологах та допомога у складних неонатальних випадках — повідомляють у НСЗУ.

Працює Регіональний перинатальний центр

До складу закладу входить Регіональний перинатальний центр, який рятує життя вагітним із тяжкими патологіями та передчасно народженими немовлятами з наднизькою масою тіла. Щороку в центрі приймають понад 2500 пологів.  До центру потрапляють усі вагітні з тяжкою патологією з трьох областей — Харківської, Луганської та Донецької. Умови багатопрофільної лікарні дозволяють створювати для породіль індивідуальні мультидисциплінарні команди.

Заступник генерального директора Харківської обласної клінічної лікарні — керівник регіонального перинатального центру Ірина Кондратова зазначає, що центр було відкрито в рамках національного проекту «Нове життя» у березні 2012 р.

Коментар І. Кондратової, керівника перинатального центру

«Торік у нас було два випадки надання допомоги вагітним із вродженими аномаліями судин головного мозку. Вони були оперовані в термін 17–18 тиж через масивні крововиливи внаслідок розриву аневризми з проведенням емболізації судин мозку. Вагітних спостерігала мультидисциплінарна команда. Це приклад можливостей перинатального центру ІІІ рівня, якщо він перебуває у складі потужної багатопрофільної лікарні.

Маємо найкращу в регіоні неонатальну команду з відділеннями інтенсивної терапії, постінтенсивного догляду та виходжування недоношених та центром катамнезу. Забезпечені найновітнішим неонатальним обладнанням, яке дозволяє виходжувати немовлят із будь-якою патологією. Передчасні пологи становлять майже 15%, щорічно народжується близько 100 дітей з масою тіла до 1500 г. Найменше маля минулого року мало масу тіла 610 г та перебувало в центрі 5 міс.

Ми готувалися до впровадження реформи на рівні спеціалізованої медицини. Маємо локальну мережу, ведемо електронну базу, яку плануємо використовувати за допомогою медичної інформаційної системи для звітності НСЗУ. Наші лікарі навчаються клінічному кодуванню за діагностично спорідненими групами. Ми створюємо хороші умови для пацієнтів, постійно покращуємо наші комунікативні та маркетингові навички, відвідуємо тренінги з медичного менеджменту та «Академію НСЗУ», заснували «Школу відповідального батьківства» та впроваджуємо проєкт «Бесіди з професіоналом», підтримуємо сторінки в соціальних мережах, щоб мати зворотний зв’язок із пацієнтами. Наші економісти намагаються розрахувати собівартість амбулаторних послуг, які плануємо розширювати, тому що бачимо запити клієнтів», — ділиться І. Кондратова.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами nszu.gov.ua