COVID-19: звернення Іллі Ємця до фармацевтичних і транспортних компаній

20 березня 2020 о 11:44
1397

Міністр охорони здоров’я Ілля Ємець налаштований посилювати співпрацю Уряду та фармацевтичних компаній задля боротьби з коронавірусом. Зокрема це стосується спрощення процедури реєстрації антисептичних та стерилізуючих засобів, необхідних для дезінфекції.

Зустріч з національними виробниками України

Про це він заявив 19 березня 2020 р. під час зустрічі в МОЗ з національними виробниками України.

Як повідомили представники фармацевтичних компаній у ході зустрічі, зараз в Україні законодавчо заблокована процедура реєстрації антисептичних та стерилізуючих засобів, а саме ці засоби є одним із найдієвіших кроків у протистоянні COVID-19.

«Нам дуже важливо розібратися з тим, чому протягом кількох років в Україні не ухвалено закон, який підтримує національного виробника. Тому що зараз, в умовах боротьби з коронавірусом, ми повинні вживати всіх заходів для захисту українців від інфекції. Нам потрібні швидкі та дієві кроки», — заявив міністр.

Крім того, як наголосив І. Ємець, співпраця держави та фармацевтичного бізнесу буде вкрай важливою у процесі реформування системи охорони здоров’я України.

«Оскільки наша мета — запровадження державного медичного страхування, то нам важливо думати про ресурси наповнення страхової медицини не лише з державного бюджету, а й з інших джерел», — резюмував міністр.

Звернення до транспортних компаній і перевізників

Також міністр охорони здоров’я звернувся до всіх державних та комерційних транспортних компаній країни, пасажирських перевізників та органів місцевої влади.

«На час дії карантину для захисту людей було введено жорсткі обмеження в роботі громадського транспорту. Водночас ми маємо думати про тих, на кого не поширюється карантин, тих, хто ризикує власним здоров’ям, перебуваючи в епіцентрі хвороби, — медичних працівників.

Закликаю вас об’єднатися та разом створити умови для того, щоб українські медики могли діставатися до роботи та надавати допомогу хворим.

Ми маємо подбати про українських лікарів, щоб урятувати всю країну. Ми, Міністерство охорони здоров’я України, рекомендуємо транспортним компаніям спільними зусиллями розробити систему шатлів та маршрутів, що оптимізують пересування фахівців, які рятують людські життя.

Я захоплююся згуртованістю  українців, які на волонтерських засадах об’єднуються і допомагають одне одному. У соціальних мережах та месенджерах уже створені групи, в яких пропонують допомогу медикам, які хочуть доїхати до лікарень. Однак я наполегливо рекомендую кожному не виходити з дому без крайньої потреби, дбати про свою безпеку, щоб усі ми якомога скоріше повернулися до нормального життя. Піклуйтеся про батьків та сусідів похилого віку — за можливістю купіть їм продукти й товари першої потреби, хай люди літнього віку залишаються вдома. Не ставте під загрозу своє здоров’я  та здоров’я своїх близьких. Це найважливіший внесок, який ви можете зробити одне для одного в нинішній ситуації.

Дотримуйтеся режиму, дбайте про своїх близьких і підтримуйте лікарів!»

Роз’яснення Уряду щодо регулярних спеціальних пасажирських перевезень

Постановою Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 р. № 211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (зі змінами, внесеними Постановою Кабінету Міністрів України від 16.03.2020 р. № 215):

  • установлено з 12 березня 2020 р. до 3 квітня 2020 р. на всій території України карантин;
  • заборонено з 12 год 00 хв 18 березня 2020 р. до 3 квітня 2020 р. регулярні та нерегулярні перевезення пасажирів автомобільним транспортом у приміському, міжміському внутрішньообласному і міжобласному сполученні (крім перевезення легковими автомобілями).

Водночас, відповідно до пункту 13 Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від від 18.02.1997 р. № 176 (зі змінами і доповненнями) (далі — Правила), перевезення пасажирів автобусами залежно від режиму їх організації можуть бути регулярними, регулярними спеціальними та нерегулярними.

При цьому Постановою Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 р. № 211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» заборони щодо здійснення регулярних спеціальних перевезень пасажирів автомобільним транспортом не встановлено.

Відповідно до пунктів 13, 45–50 Правил регулярні спеціальні перевезення:

  • організовуються  для перевезення  працівників  підприємств, установ  та організацій, учнів, студентів та інших організованих груп пасажирів;
  • здійснюються відповідно до умов, зазначених у паспорті маршруту, та на підставі договору, згідно з яким автомобільний перевізник надає підприємству, установі та організації, яка виступає замовником послуг, послуги з перевезення організованої групи пасажирів за певним маршрутом і визначеним розкладом руху, протягом передбаченого договором строку.

Таким чином, на даний час допускається перевезення пасажирів — працівників підприємства, установи, організації за спеціальними регулярними перевезеннями, організованими відповідно до пунктів 13, 45–50 Правил.

Зважаючи на запроваджений на території України карантин, а також з метою захисту здоров’я громадян, такі перевезення слід здійснювати з урахуванням обмежень кількості пасажирів в одному транспортному засобі — до 10 осіб в автобусі, що здійснює перевезення пасажирів. Зазначені перевезення рекомендується здійснювати із використанням засобів індивідуального захисту, призначених для протидії COVID-19.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua, kmu.gov.ua