Які медичні втручання проводяться під час карантину

20 березня 2020 о 09:43
5034

Як ми повідомляли раніше, Уряд України у зв’язку з поширенням коронавірусу COVID-19 увів жорсткі протиепідемічні заходи, зокрема МОЗ України доручено тимчасово припинити планову госпіталізацію та планові операції, крім невідкладних і термінових. Крім того, максимально підготувати та перепрофілювати медичні заклади для прийому та лікування інфікованих хворих у тяжких станах.

Як повідомляють у профільному міністерстві, у мережі поширюється інформація про те, що у зв’язку з карантином в українських лікарнях нібито припиниться надання медичної допомоги, у тому числі при пологах або онкопацієнтам.

Роз’яснення МОЗ України

Міністерство охорони здоров’я України запевняє, що ця інформація не відповідає дійсності. Усі медичні послуги, ненадання яких несе серйозний ризик для життя пацієнта або може призвести до розвитку критичних станів, мають надаватися в повному обсязі та вчасно.

Зокрема:

  • при ускладненому перебігу вагітності та пологах;
  • вагітним, породіллям, новонародженим;
  • у спеціалізованих відділеннях закладів охорони здоров’я при онкологічних захворюваннях;
  • при захворюваннях, що потребують кардіоторакальних оперативних втручань у разі, коли припинення (відтермінування) такої медичної допомоги несе серйозний ризик для життя та здоров’я;
  • паліативна медична допомога в стаціонарних умовах;
  • при інших невідкладних та термінових госпіталізаціях та планових операціях, коли відтермінування надання медичної допомоги несе серйозний ризик для життя та імовірність розвитку життєзагрожуючих станів.

МОЗ України направило в регіони рекомендації щодо відтермінування планових операцій та надання інших медичних послуг для запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19.

Довіряйте інформації тільки з надійних та перевірених джерел.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua