Американським стоматологам радять обмежити планові огляди пацієнтів

18 березня 2020 о 12:26
610

Президент Американської стоматологічної асоціації (ADA) Чед П. Гехані заявив, що ADA визнає безпрецедентні й надзвичайні обставини, з якими стикаються лікарі-стоматологи та медичні працівники, пов’язані з наростаючою стурбованістю щодо COVID-19. «ADA глибоко стурбована здоров’ям та благополуччям населення і всієї стоматологічної спільноти. Задля того щоб стоматологи мали змогу зробити свій внесок для подальшого урегулювання розповсюдження COVID-19, ADA рекомендує лікарям по всій країні відкласти плановий прийом пацієнтів на 3 тиж та сконцентруватися на наданні пацієнтам лише невідкладної стоматологічної допомоги». Лікарям також наполегливо рекомендується ознайомитися з поточною інформацією щодо контролю та профілактики захворювань COVID-19. Упродовж коронавірусної пандемії необхідно дотримуватися стандартних заходів безпеки.

Наявність засобів індивідуального захисту

CDC не змінив своїх рекомендацій щодо використання одноразових лицевих масок, а також з урахуванням рекоменндацій CDC необхідно суворо дотримуватися правил інфекційного контролю у стоматологічних закладах. А саме:

  • необхідно використовувати медичну маску та захисні окуляри для захисту слизових оболонок рота, носа і рота впродовж виконання стоматологічних маніпуляцій;
  • необхідно міняти маски між прийомом пацієнтів або впродовж лікування, якщо відбудеться їх забруднення.

У рекомендаціях CDC наголошується на тому, що за наявності у пацієнта симптомів респіраторної інфекції лікар може відкласти надання планової чи невідкладної допомоги.

Питання інфекційного контролю

>
  • Пацієнти з гострими респіраторними захворюваннями повинні ідентифікуватися медичним персоналом та залишатися ізольованими в одному кабінеті із зачиненими дверима.
  • Намагайтеся запобігати передачі респіраторних інфекцій у медичних закладах.
  • Запропонуйте одягти медичну маску відвідувачам, в яких наявний кашель.
  • Стоматологічний персонал, який проводить обстеження пацієнтів із грипоподібним захворюванням або іншим респіраторним захворюванням, повинен використовувати одноразову медичну маску, нестерильні медичні рукавички, медичний халат та захисні окуляри.
  • Пацієнтам і стоматологам необхідно стежити за гігієною рук.
  • Повинні виконуватися звичайні стратегії очищення та дезінфекції кабінетів та інструментарію.
    • American Dental Association, ADA (2020) ADA Coronavirus Resource Center for Dentists (https://success.ada.org/en/practice-management/patients/infectious-diseases-2019-novel-coronavirus?utm_source=adaorg&utm_medium=adahomerotator&utm_content=coronavir=2.137725104.1480832023.1584470215-1573855490.1584470214).

    Катерина Приходько-Дибська