CoVID-2 та розвиток ускладненої атипової пневмонії

16 березня 2020 о 16:16
3252

Актуальність

Пневмонія, асоційована з коронавірусною інфекцією (SARS-CoV-2), є основним ускладненням, яке призводить до тяжкого перебігу хвороби. Розвиток гострого респіраторного дистрес-синдрому (РДС) значно погіршує клінічний стан хворих на SARS-CoV-2 та супроводжується підвищенням летальності. У зв’язку з відсутністю достатнього  клінічного досвіду лікування хворих на SARS-CoV-2 встановлення діагнозу на початкових стадіях захворювання викликає певні труднощі. Свій досвід з цього приводу наводять лікарі з лікарні китайського міста Ухань, де виникла епідемія захворювання.

Мета та методи

Досліджували пацієнтів із підтвердженим діагнозом пневмонії SARS-CoV-2 у критичному стані з метою визначення вірогідної користі від проведення інтенсивної терапії. Всіх пацієнтів розподілили на дві групи: тих хто вижив, та з летальним кінцем внаслідок розвитку РДС.

Результати

Загалом у дослідженні взяли участь 52 пацієнти, середній вік яких становив 60 років, з підтвердженим діагнозом SARS-CoV-2. Встановлено, що РДС частіше виникав у пацієнтів віком старше 65 років порівняно з пацієнтами до 60 років (81% випадків проти 45%).

Із симптомів у пацієнтів із SARS-CoV-2 частіше спостерігалися такі, як кашель (77%) та задишка (63,5%), у той час як лихоманка була притаманна всім пацієнтам (98%). На рентгенограмах легень, зроблених на 6-й день від виникнення перших симптомів пацієнтам із ускладненою пневмонією та неускладненим перебігом хвороби, значних відмінностей не виявили. За загальним аналізом крові у 85% пацієнтів з ускладненим перебігом пневмонії спостерігали лімфоцитопенію.

Штучну вентиляцію легень в інвазивному та неінвазивному режимі отримали 63,5% пацієнтів із РДС; з них 25% пацієнтів додатково проводили екстракорпоральну мембранну оксигенацію. Усі пацієнти з пневмонією отримували антибактеріальні препарати, 58% пацієнтів отримували кортикостероїди, 35% хворих отримували озельтамівір, 41% — антивірусні препарати інших груп.

З ускладненим перебігом пневмонії вижили 20 пацієнтів, з них троє продовжували перебувати на інвазивній вентиляції після 28 днів після початку лікування. Порівняно з тими, хто вижив, у всіх померлих пацієнтів був низький індекс оксигенації під час проведення респіраторної терапії, що свідчить про більш тяжкий ступінь гострої дихальної недостатності.

Висновки

Таким чином, встановлено, що пацієнти старшої вікової категорії (особи віком ≥65 років) мають значно підвищений ризик летального кінця, який об’єктивно корелює з підвищеним рівнем лімфоцитів і зниженням індексу оксигенації крові.

  • Xiaobo Yang, Yuan Yu, Jiqian Xu et al.  (2020) Clinical course and outcomes of critically ill patients with SARS-CoV-2 pneumonia in Wuhan, China: a single-centered, retrospective, observational study.
  • https://www.thelancet.com/journals/lanres/article/PIIS2213-2600 (20)30079-5/fulltext

Юлія Жарікова