Остеоартрит: рекомендації ACR 2020 р.

13 березня 2020 о 16:57
1949

Актуальність

За даними ВООЗ на остеоартрит (ОА) хворіють 302 млн людей у світі. Навіть за умови успішної фармакотерапії у більшості пацієнтів зберігаються залишкові ознаки захворювання: деструкція хряща, запалення синовіальної оболонки, деформація кісток та утворення остеофітів. Тривалий перебіг захворювання з хронічним запаленням суглобних оболонок призводить до скутості суглобів та стійкого больового синдрому, що значно порушує звичайну активність. Це, у свою чергу, призводить до розвитку психоемоційних порушень та знижує якість повсякденного життя. Доповнення до рекомендацій щодо ведення пацієнтів з ОА акцентують увагу на широкому впровадженні фізичних вправ, кінезіотерапії, акупунктури та психосоматичної корекції, які можуть стати дієвим методом досягнення успішної соціальної адаптації.

Доповнення до рекомендацій при ОА колінного та тазостегнового суглобів

  • Доцільне регулярне виконання фізичних вправ на утримання балансу, щоденної ходьби та фізичних вправ у воді. Ефективні результати отримано від занять за системою тай чи та йоги.
  • Пацієнтам із залишковими явищами ОА рекомендована мануальна терапія.
  • Усім пацієнтам з ОА колінних і тазостегнових суглобів наполегливо рекомендують зменшити надмірну масу тіла.
  • Методом вибору з фізіотерапевтичних процедур при ОА колінних і тазостегнових суглобів є радіочастотна абляція, черезшкірна електростимуляція, застосування терапевтичного ультразвуку, парафінові аплікації та масаж.
  • З метою зменшення вираженості больового синдрому та рухових обмежень використовують ортопедичну тростину та наколінники.
  • Застосування взуття з подвійною устілкою призначають для рівномірного розподілення навантаження на суглоби.

Доповнення до рекомендацій при ОА суглобів кисті

  • Для пацієнтів з ОА зап’ястно-п’ясткового суглоба обов’язкове щоденне застосування неопренових ортезів.
  • З фізіотерапевтичних процедур рекомендують іонофорез, парафінові та термоаплікації.

Висновки

Оновлені рекомендації значно полегшують соціальну адаптацію пацієнтів з ОА.

  • Kolasinski Sh., Neogi T., Hochberg M. et al. (2020) 2019 American College of Rheumatology/Arthritis Foundation Guideline for the Management of Osteoarthritis of the Hand, Hip, and Knee. Arthr. Rheum., 72(2): 220–233, doi: 10.1002/art.41142 (https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/art.41142).

Юлія Жарікова