Коронавірус COVID-19: в Україні зафіксовано два нових випадки

13 березня 2020 о 11:04
1010

В Україні зафіксовано два нових випадки коронавірусної інфекції — у жінки пенсійного віку з Житомирської області та чоловіка з Чернівецької області, дружина якого повернулася з Італії протягом останніх 14 днів.

Інформацію про лабораторно підтверджені випадки на території країни повідомили в Міністерстві охорони здоров’я України в офіційному Телеграм-каналі.

Що робиться для локалізації

Дослідження проводила вірусологічна референс-лабораторія Центру громадського здоров’я МОЗ України. Пацієнти ізольовані, їм надається симптоматичне лікування, проводиться робота з контактними особами, вони перебувають під спостереженням медиків. Раніше в Україні був зафіксований один випадок коронавірусу COVID-19 — у чоловіка в Чернівцях, наразі його стан задовільний.

12 березня в аеропорту «Бориспіль» приземлився літак з Мілана, на борту якого перебували декілька пасажирів з ознаками респіраторних захворювань.

Міністерство охорони здоров’я України заявляє, що отримано список усіх, хто перебував на борту. Пасажирам проведено температурний скринінг, надано інструкцію щодо самоізоляції та направлення найближчим часом пройти тест на COVID-19.

У разі необхідності пасажири будуть ізольовані та пройдуть лікування відповідно до встановленого протоколу.

«Бортпровідники та епідеміологи спрацювали професійно. Медичними працівниками лікарні було проведено дослідження трьох осіб з борту літака Мілан — Київ. За підсумками дослідження швидкими тестами на IgG/IgM до вірусу SARS-nCoV-2019 отримано негативні результати, тобто коронавірусу в осіб не виявлено», — про це заявив головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

Для профілактики захворювання слід дотримуватися стандартних рекомендацій

  1. Часто мийте руки або обробляйте дезінфікуючими засобами.
  2. Під час кашлю та чхання прикривайте рот і ніс паперовою хустинкою. Уникайте тісного контакту з усіма, хто має лихоманку та кашель.
  3. За наявності підвищеної температури тіла, кашлю та утрудненого дихання якнайшвидше зверніться до лікаря та повідомте йому попередню історію подорожей.
  4. Не споживайте сирих чи недостатньо термічно оброблених продуктів тваринного походження.

Читайте також Стандарти медичної допомоги при коронавірусній хворобі 2019 (COVID-19)

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами moz.gov.ua