Народні депутати пропонують зупинити другий етап медичної реформи

13 березня 2020 о 10:55
3492

У Верховній Раді України 2 березня 2020 р. зареєстровано проєкт Постанови Парламенту № 3140 «Про невідкладні заходи щодо недопущення знищення системи охорони здоров’я України».

Автори документа — народні депутати України Юрій Бойко, Юлій Іоффе, Михайло Макаренко, Віталій Борт, Сергій Ларін (Опозиційна платформа — За життя).

Обґрунтування необхідності прийняття акта

Стан системи охорони здоров’я України характеризується надвисокими показниками захворюваності населення, низьким рівнем тривалості життя, відсутністю можливості отримувати належну медичну допомогу, що призвело до того, що смертність населення, в тому числі малюкова смертність, практично вдвічі вища, ніж у країнах Європейського Союзу.

Україна увійшла у трійку країн Східної Європи, де склалася особливо небезпечна ситуація із захворюваністю на туберкульоз із множинною лікарською стійкістю. Динаміка захворюваності на вірусні гепатити В і С набули характеру епідемії. За динамікою захворюваності ВІЛ-інфекції/СНІДу Україна є другою країною в Європі та п’ятою у світі й посідає 22-ге рейтингове місце серед 123 країн світу за оціночною кількістю людей, які живуть із ВІЛ.

У світі посилюється загроза поширення інфекційних хвороб, у тому числі вірусу COVID-19.

Водночас в Україні фактично знищена система санітарно-епідеміологічної служби.

Запровадження медичної реформи відбувається без урахування реалій функціонування вітчизняної системи забезпечення охорони здоров’я; заклади охорони здоров’я реорганізуються та ліквідовуються безсистемно.

Значною проблемою системи охорони здоров’я в Україні є вкрай низький рівень заробітних плат лікарів, які працюють у державних/комунальних медичних закладах.

Цілі та завдання прийняття акта

Метою акта є визнання незадовільною роботи Кабінету Міністрів України у питанні реформування системи охорони здоров’я, доручення Кабінету Міністрів України щодо невідкладного припинення запровадження другого етапу медичної реформи, недопущення виникнення штучного дефіциту лікарських засобів та медичних виробів, а також підвищення заробітної плати лікарів на 100% за рахунок доплат від Кабінету Міністрів України.

Також проєктом акта запроваджується вимога до Уряду спільно з обласними державними адміністраціями відновити роботу закладів охорони здоров’я державної та комунальної власності, що припинили свою діяльність з 01.01.2019 р.

Про що документ

Проєктом Постанови пропонується:
1. Визнати незадовільними дії Кабінету Міністрів України щодо:

1.1. реформування системи охорони здоров’я України та ліквідації Державної санітарно-епідеміологічної служби України;

1.2. протидії поширенню туберкульозу, вірусних гепатитів В і С, запобігання занесенню на територію України та поширенню серед населення вірусу COVID-19.

2. Доручити Кабінету Міністрів України:

2.1. посилити державний санітарно-епідеміологічний нагляд (контроль) в населених пунктах, місцях перетину державного кордону України;

2.2. не допустити зростання цін та виникнення штучного дефіциту лікарських засобів, медичних виробів;

2.3. до 01.04.2020 р. забезпечити:

2.3.1. припинення запровадження другого етапу медичної реформи до прийняття відповідного рішення Верховною Радою України;

2.3.2. відновлення роботи Державної санітарно-епідеміологічної служби України;

2.3.3. підвищення заробітної плати професіоналів у галузях лікувальної справи, медико-профілактичної справи, медицини та фахівців, які працюють у державних та/або комунальних закладах охорони здоров’я, на 100% за рахунок доплат з Державного фонду регіонального розвитку та/або інших джерел, звільнивши ці доплати від оподаткування;

2.3.4. запровадження мораторію на ліквідацію та реорганізацію закладів охорони здоров’я до прийняття спеціального Закону України щодо системи органів охорони здоров’я України.

3. Кабінету Міністрів України спільно з обласними державними адміністраціями у місячний термін після набрання чинності цієї Постанови відновити роботу спеціалізованих закладів охорони здоров’я державної та комунальної власності, що припинили свою діяльність з 01.01.2019 р.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами rada.gov.ua