МОЗ України пропонує зміни до Порядку здійснення єдиного державного кваліфікаційного іспиту

12 березня 2020 о 12:18
5221

На громадське обговорення винесено проєкт Постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Порядку здійснення єдиного державного кваліфікаційного іспиту для здобувачів ступеня вищої освіти магістр за спеціальностями галузі знань «22 Охорона здоров’я».

Проблема, яка потребує розв’язання

  1. Відсутність можливості проведення міжнародного іспиту з основ медицини як компонента єдиного державного кваліфікаційного іспиту. Відповідно до Порядку здійснення єдиного державного кваліфікаційного іспиту, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 28.03.2018 р. № 334 (далі – Порядок здійснення ЄДКІ), атестація здобувачів освітньо-кваліфікаційного рівня «спеціаліст», ступеня вищої освіти «магістр» за спеціальностями галузі знань «22 Охорона здоров’я» здійснюється у формі ЄДКІ, одним із компонентів якого є, зокрема, міжнародний іспит з основ медицини. Міжнародний іспит з основ медицини проводиться Державною організацією «Центр тестування професійної компетентності фахівців з вищою освітою напрямів підготовки «Медицина» і «Фармація» при Міністерстві охорони здоров’я України» (далі — Центр тестування) із залученням іноземної агенції з оцінки якості рівня знань здобувачів, яку визначає Центр тестування на основі критеріїв, затверджених Міністерством охорони здоров’я України. У зв’язку з відсутністю на ринку іноземної агенції з оцінки рівня якості знань здобувачів за спеціальністю «222 Медицина» та «228 Педіатрія», яка володіла б достатнім рівнем потужностей для розроблення та організації міжнародного іспиту з основ медицини в Україні, проведення такого іспиту в подальшому не вбачається можливим.
  2. Необхідність відстрочення складання іспиту з англійської мови професійного спрямування. Відповідно до пункту 2 Порядку здійснення ЄДКІ, одним із його компонентів є іспит з англійської мови професійного спрямування. У 2020 р. тестові компоненти першого етапу ЄДКІ будуть проводитися для здобувачів вищої освіти третього року навчання, що навчаються за освітніми програмами спеціальностей «221 Стоматологія», «222 Медицина», «225 Медична психологія», «226 Фармація», «228 Педіатрія». Іноземні студенти третього року навчання, які вступили до закладів вищої освіти у 2017 р. (до набрання чинності Порядком здійснення ЄДКІ), навчаються за освітніми програмами, згідно з якими іноземною мовою професійного спрямування є російська, українська та французька мови. Таким чином, іноземна мова професійного спрямування, яку вивчають вищезазначені здобувачі у закладах вищої освіти, не відповідає іспиту з англійської мови професійного спрямування як компоненту ЄДКІ. У той же час студенти, які вступили до закладів вищої освіти у 2018 р. (після набрання чинності Порядком здійснення ЄДКІ), будуть складати перший етап ЄДКІ, у тому числі англійську мову професійного спрямування, у 2021 р.
  3. Необхідність врегулювання питання доступу до персональних даних здобувачів вищої освіти за спеціальностями галузі знань «22 Охорона здоров’я». Пунктом 12 Порядку здійснення ЄДКІ встановлено обов’язок Центру тестування вносити до Єдиної державної електронної бази з питань освіти (далі — ЄДЕБО) інформацію про результат складання студентом єдиного державного кваліфікаційного іспиту. Володільцем та розпорядником даних ЄДЕБО є Міністерство освіти та науки України, а технічним адміністратором — Державне підприємство «Інфоресурс». Питання доступу третіх осіб до персональних даних здобувачів вищої освіти за спеціальностями галузі знань «22 Охорона здоров’я» на сьогодні не врегульоване, що є перешкодою у реалізації вищезазначеної норми Порядку здійснення ЄДКІ та ускладнює процес реєстрації здобувачів на складання ЄДКІ та занесення результату ЄДКІ до ЄДЕБО.
  4. Необхідність приведення Порядку здійснення ЄДКІ у відповідність до Закону України від 18.12.2019 р. № 392-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення освітньої діяльності у сфері вищої освіти», уточнення термінології з метою чіткого визначення кваліфікаційного іспиту як обов’язкової форми атестації.

Суть проєкту акта

  1. Пропонується виключити міжнародний іспит з основ медицини з компонентів ЄДКІ для здобувачів ступеня вищої освіти магістр за спеціальностями галузі знань «22 Охорона здоров’я».
  2. Пропонується відстрочити проведення іспиту з англійської мови професійного спрямування та проводити оцінювання рівня професійної компетентності з іноземної мови професійного спрямування, яку вивчав студент у закладі вищої освіти, до 1 вересня 2021 р.
  3. Пропонується врегулювати питання передачі персональних даних здобувачів вищої освіти за спеціальностями галузі знань «22 Охорона здоров’я» до Центру тестування для використання цих даних при реєстрації здобувачів на складання ЄДКІ та занесення результату ЄДКІ до ЄДЕБО.
  4. Пропонується уточнити термінологію, чітко визначивши кваліфікаційний іспит як обов’язкову форму атестації.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами moz.gov.ua