COVID-19 та його ускладнення

11 березня 2020 о 15:11
22390

З’ясовано ще одне ускладнення перебігу коронавірусної інфекції. Таким виявився клінічний випадок у пацієнта віком 38 років, який звернувся за медичною допомогою до Центральної лікарні міста Ухань (Китайська Народна Республіка). До особливостей випадку необхідно віднести відсутність високої температури тіла. При цьому результати аналізів свідчили про загальне запалення:

  • С-реактивний білок становив 0,56 мг/дл (норма — до 0,6 мг/дл);
  • загальний аналіз крові: лейкоцитів — 10,0 Г/л (норма — до 9,5 Г/л), нейтрофілів — 7,55 Г/л (норма — до 6,6 Г/л), моноцитів — 0,99 Г/л (норма — 0,6 Г/л), кількість лімфоцитів відповідала нормі;
  • тести на грип, аденовірус, респіраторно синцитіальний вірус та віруси парагрипу 1-, 2- та 3-го типу негативні.

За даними комп’ютерної томографії (КТ) виявили білатеральне підвищення щільності легеневої тканини в нижніх частках легень. У зв’язку з розвитком пневмонії пацієнту було призначене лікування, яке включало внутрішньовенне введення антибактеріальних, антивірусних препаратів та кортикостероїдів упродовж 5 днів. Однак через 10 днів терапії перебіг захворювання ускладнився появою кашлю та задишки на тлі температури тіла 38,5 ºС. Полімеразна ланцюгова реакція (ПЛР) зразків мокротиння дала позитивний результат на коронавірус COVID-19.

На 11-й день прогресування хвороби з’явилися ознаки дихальної недостатності та стенокардії напруження: напади гострого болю в грудній клітці, пальпітація, задишка та дихальні хрипи. На КТ візуалізувалися потовщення міжчасточкових перегородок, емфізема середостіння та підшкірна емфізема. У зв’язку з цим хворому до препаратів із широким спектром дії додали рекомбінантний людський інтерферон α-1b курсом 14 днів. У результаті лікування, яке продовжилося до 25-го дня від початку хвороби, температура тіла нормалізувалася, зменшилася вираженість кашлю та зникли ознаки дихальної недостатності. Повторна ПЛР, поведена на 30-й день стаціонарного лікування, дала негативний результат на COVID-19. За результатом КТ грудної клітки виявлено наявність ознак пневмосклерозу та пневмоцеле в нижній частці лівої легені. Пацієнт був виписаний для подальшого амбулаторного спостереження.

Висновки

Ускладнення перебігу вірусної пневмонії медіастенітом та емфіземою середостіння призводить до суттєвого порушення дихання та серцево-судинної функції та може трактуватися як показник погіршення перебігу коронавірусної інфекції COVID-19.

  • Zhou Ch., Gao Ch., Xie Yuan et al. (2020) COVID-19 with spontaneous pneumomediastinum. Lancet Infect. Dis., March 09.
  • https://www.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS1473-3099 (20)30156-0/fulltext#% 20

Юлія Жарикова