Емоленти та  ефективність профілактики атопічного дерматиту

10 березня 2020 о 17:52
4889

Актуальність

Атопічний дерматит (АД) — це специфічні зміни на ділянках шкіри у немовлят, які впливають на якість життя та можуть бути пов’язані з розвитком інших атопічних захворювань. Основною патогенетичною ланкою в розвитку АД є порушення бар’єрної функції шкіри внаслідок недостатньої зволоженості, що значно погіршує соціальну адаптацію дитини, а в подальшому підвищує ризик розвитку таких коморбідних станів, як бронхіальна астма, алергічний риніт, харчова алергія, та призводить до значних медико-соціальних наслідків в індустріально розвинених країнах. Емоленти на сьогодні є наріжним каменем профілактики пошкоджень шкіри у дітей із діагностованим АД, що дозволяє припустити ефективність їх використання не лише для зменшення проявів АД, а  й з метою профілактики пошкодження шкіри у всіх новонароджених. Для підтвердження цієї точки зору було започатковано дослідження.

Отримані результати

У дослідження було включено дві групи немовлят — по 624 дитини в кожній. Батькам з інтервенційної групи рекомендовано щоденно наносити емоленти на всю поверхню тіла незалежно від стану шкіри. А батькам немовлят контрольної групи рекомендували наносити емоленти виключно на сухі ділянки шкіри. Раз на три місяці оцінювали стан шкіри та загальний стан здоров’я дитини з фіксацією порушень сну, місцевого застосування  кортикостероїдів і результатів шкірних тестів або виявлення IgE при симптомах харчової алергії чи астми. Результати проведеного дослідження підтвердили дані щодо поширеності порушень бар’єрної функції шкіри серед дітей (24% загальної кількості звернень дітей віком до 2 років) та продемонстрували зменшення кількості випадків розвитку АД при щоденному застосуванні емолентів. Однак інформування батьків щодо ефективності емолентів істотно не вплинуло на частоту їх використання, і лише 38% батьків застосовували ці засоби щоденно для догляду за шкірою немовлят.

Висновки

Зважаючи на те що дослідження ще триває, вчені очікують отримати достовірні результати (р˂1) щодо зв’язку між зниженням захворюваності на АД та щоденним застосуванням емолентів для профілактики пошкодження бар’єрної функції шкіри у дітей віком до 24 міс.

  • Eichner B., Michaels L.A.C., Branca K. et al. (2020) A Community-based Assessment of Skin Care, Allergies, and Eczema (CASCADE): an atopic dermatitis primary prevention study using emollients — protocol for a randomized controlled trial. Trials, 21: 243 (https://doi.org/10.1186/s13063-020-4150-5).
  • https://trialsjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13063-020-4150-5

Юлія Жарікова