Дієтична сіль знижує артеріальний тиск

6 березня 2020 о 15:29
1170

Актуальність

Артеріальна гіпертензія (АГ), головною ознакою якої є підвищення діастолічного  (ДАТ ≥90 мм рт. ст.) та систолічного артеріального тиску (САТ ≥140 мм рт. ст.) і є незалежним фактором підвищеного ризику розвитку несприятливих подій для пацієнтів із численними захворюваннями, а також сприяє прогресуванню уже наявних серцево-судинних та цереброваскулярних захворювань. На сьогодні АГ вважається провідною причиною розвитку дочасної смерті та інвалідизації у світі, від чого потерпає понад 25% дорослого населення.

Попри те що наші сьогоднішні уявлення значно збагатилися знанням про патогенетичні механізми розвитку АГ включно із чинниками, які можуть модулюватися різними клітинними та молекулярними механізмами на генетичному рівні, наразі це не привело до створення абсолютно доведеної за ефективністю методики патогенетичного фармакотерапевтичного лікування хворих на АГ.

Однак доведено, що певні дієтичні обмеження є дієвим механізмом впливу на уповільнення прогресування АГ. Серед цих заходів є зменшення споживання кухонної солі. Численними спостереженнями доведено, що обмеження в харчовому раціоні кухонної солі може мати потенційний позитивний вплив щодо прогресування захворювання. Останнім часом із цією метою знайшли своє клінічне застосування харчові замінники кухонної солі. Однак доцільність цього кроку є суперечливою.

Мета проведеного дослідження — оцінити вплив замінників кухонної солі у харчовому режимі на характер зниження САТ і ДАТ у хворих на АГ за результатами метааналізу рандомізованих контрольованих досліджень, представлених у базах бібліотек Pubmed/Medline, Scopus, Ovid, Google Scholar та Cochrane. Дослідження проведено в Науково-дослідному центрі біохімії, обміну речовин та харчування при медичному університеті м. Кашан, Іран.

Матеріал та методи

Для метааналізу були залучені матеріали опублікованих досліджень, які містили результати впливу замінників кухонної солі (комбінація NaCl/KCl та MgS02/MgSo4  із домішками кальцію, фолієвої кислоти та мікроелементів) на артеріальний тиск, мали підтверджений діагноз АГ 2-го ступеня за оновленими рекомендаціями Американського кардіологічного коледжу/Американської серцевої асоціації (ACC/AHA) та САТ ≥140 мм рт. ст. або ДАТ ≥90 мм рт. ст. При цьому визначали вплив замінників кухонної солі у будь-якій формі на зміну артеріального тиску. Результати оцінювали за середньозваженим показником (WMD) зниження артеріального тиску (АТ) в межах 95% довірчого інтервалу (СІ).

Отримані результати та висновки

Встановлено, що вживання замінників кухонної солі дозволило суттєво знизити показники: відповідно САТ становив WMD 8,87 мм рт. ст., 95% СІ 11,19–6,55; (р<0,001) та ДАТ (WMD 4,04 мм рт. ст., 95% СІ 5,70–2,39) без статистично значущої відмінності. При цьому середньозважений показник зниження САТ спостерігався у всіх вікових категоріях: осіб віком <65 років та ≥65 років. Однак зниження ДАТ у відповідь на вживання замінників кухонної солі відзначали лише у людей старшого віку (<65 років), і цей показник становив: WMD 4,22 мм рт. ст.; 95% СІ 7,85–0,58, але не в осіб літнього (≥65 років) віку.

Висновки

Як зазначають автори дослідження, отримані результати дозволяють стверджувати, що застосування замінників кухонної солі може надійно забезпечувати зниження обох компонентів АТ у пацієнтів з АГ 2-го ступеня і може з успіхом використовуватись як харчова добавка у дієтичному раціоні хворих як компонент додаткового лікування для зниження кардіоваскулярного ризику.

  • Jafarnejad S., Mirzaei H., Clark C. C. T. et al. (2020) The hypotensive effect of salt substitutes in stage 2 hypertension: a systematic review and meta-analysis. BMC Cardiovasc Disord., 20: 98, Feb. 27. doi: 10.1186/s12872-020-01347-x PMCID: PMC7047420

Олександр Осадчий