Лікування туберкульозу в Україні: шляхи подолання перешкод

5 березня 2020 о 16:59
539

5 березня 2020 р. стартував перший в Україні Регіональний симпозіум з лікування туберкульозу «Подолання перешкод у лікуванні туберкульозу: від стратегії до дій». Подія відбулася завдяки організації «Лікарі без кордонів»/Médecins Sans Frontières (MSF), спільно з Центром громадського здоров’я України та Міністерством охорони здоров’я України.

Про Симпозіум

Під час Симпозіуму розглядали досягнення та складнощі у лікуванні туберкульозу в країнах Східної Європи та Центральної Азії. Серед близько 160 учасників та гостей були:

  • представники Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ);
  • представники Агентства США з міжнародного розвитку (USAID);
  • експерти у сфері боротьби з туберкульозом із США, Франції, Німеччини й інших європейських країн;
  • представники українських неурядових організацій.

Ситуація в Україні

Україна має один із найвищих рівнів захворюваності на хіміорезистентний туберкульоз у світі та посідає третє місце за абсолютною кількістю зареєстрованих випадків туберкульозу із розширеною резистентністю.

«Недостатня спроможність систем до виявлення туберкульозу, особливо серед важкодоступних груп, є ключовою проблемою для ефективної боротьби з цим захворюванням в Україні», — розповіла Яна Терлеєва, завідувачка відділу координації програм лікування туберкульозу Центру громадського здоров’я України.

Цілі на глобальному та регіональному рівнях

За її словами, серед стратегічних та оперативних цілей для подолання туберкульозу на глобальному та національному рівнях є:

  • удосконалення системи організації та надання протитуберкульозної допомоги;
  • забезпечення ефективного виявлення нових випадків та недопущення формування резистентних форм туберкульозу;
  • підвищення якості та ефективності лікування туберкульозу.

«Досягнутого прогресу в подоланні туберкульозу недостатньо. Багато пацієнтів у регіоні не мають доступу до пацієнторієнтованих моделей, які пропонують гідне лікування та найкращі можливості для одужання. Ми сподіваємося, що цей Симпозіум допоможе виправити ситуацію», — пояснила Крістіна Фалконі, голова місії Організації «Лікарі без кордонів» в Україні.

«Одним із шляхів подолання туберкульозу на глобальному та національному рівнях є необхідність зосередитися на особах, які є соціально незахищеними та не мають доступу до соціальних послуг», — переконана Юлія Чорна, представниця Європейської коаліції з боротьби з туберкульозом.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами phc.gov.ua